Δεν βιάζονται οι Ευρωπαίοι για μείωση των πλεονασμάτων

Δεν βιάζονται οι Ευρωπαίοι για μείωση των πλεονασμάτων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκε το πρώτο Eurogroup της νέας χρονιάς – με την απουσία μάλιστα ορισμένων εκ των υπουργών Οικονομικών. Η Ελλάδα ήταν εκτός ατζέντας, με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα ωστόσο να εκθέτει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2020 και να κάνει αναφορά στην επιδίωξη της Αθήνας για αναθεώρηση των στόχων σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα των ετών 2021-2022. Ο κ. Σταϊκούρας συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον νέο Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Πετρίδη, με τον νέο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι και με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Οπως αναφέρουν ανώτερες πηγές του οικονομικού επιτελείου, προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι να ολοκληρώσει ο ΟΔΔΗΧ τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA), κάτι το οποίο θα συμβεί μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι δεν βιάζονται τόσο. Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως οι θεσμοί θα έχουν έτοιμο το νέο DSA σε δύο μήνες. Ευρωπαϊκές πηγές τοποθετούν τον χρόνο της συζήτησης για το πρωτογενές πλεόνασμα εντός του πρώτου εξαμήνου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πάντως, δεν θα είναι εύκολο να πειστεί το σώμα για την ανάγκη χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων, δεδομένου ότι αφορά μόνο δύο έτη και ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Σε σχετική ερώτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πάολο Τζεντιλόνι, δεν έδωσε ευθεία απάντηση. Μίλησε για την «πολύ καλή συνάντηση» που είχε με τον κ. Σταϊκούρα και για τον διάλογο για το ζήτημα αυτό που είναι «εν εξελίξει», και τον οποίο θα συνεχίσει όταν επισκεφθεί την Αθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στα θέματα που συζητήθηκαν χθες περιλαμβάνονται η τραπεζική ένωση, η ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), η χρηματοδότηση του BICC (του κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης) και η δυνατότητα επανερμηνείας των δημοσιονομικών κανόνων, ώστε να διευκολυνθούν οι πράσινες επενδύσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Σχετικά με την τραπεζική ένωση, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, με ορίζοντα το τέλος Ιουνίου, οι υπουργοί συμφώνησαν να εστιάσουν στη λογική της συμφωνίας-πακέτου.

Συζητήθηκε επιπλέον η έναρξη λειτουργίας του κοινού ταμείου ύστατης καταφυγής (common backstop) πριν από το 2024 αν θεωρηθεί ότι το ρίσκο στον τραπεζικό κλάδο πανευρωπαϊκά είναι επαρκώς μειωμένο. Σχετικά με τον ESM, ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι ο στόχος είναι όλες οι (νομικές) εκκρεμότητες να έχουν κλείσει και η νέα συνθήκη να συμφωνηθεί έως τον Μάρτιο, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία κύρωσης στα κράτη-μέλη.  

Οπως αναφέρουν ανώτερες πηγές του οικονομικού επιτελείου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα λάβουν χώρα αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα, η ελληνική πλευρά θα θέσει ζητήματα όπως τη χρήση των κονδυλίων των ομολόγων ANFA/SMP (τα κέρδη που επιστρέφουν στην Ελλάδα η ΕΚΤ και οι εθνικές τράπεζες της Ευρωζώνης) για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, αλλά και τον λεγόμενο μηχανισμό εξομάλυνσης (smoothing mechanism): το μέτρο που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να μεταφέρει τα υπερπλεονάσματα στην επόμενη χρονιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή