Ομολογιακό 500 εκατ. από την Alpha Bank

Ομολογιακό 500 εκατ. από την Alpha Bank

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως τα τέλη Ιανουαρίου τοποθετείται η έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης έως και 500 εκατ. ευρώ, που επιχειρεί η Alpha Bank, αξιοποιώντας το θετικό κλίμα στην οικονομία και στις αγορές, όπως αυτό αποτυπώνεται με τη μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου. Το σχέδιο πρόσβασης στις αγορές που δρομολογεί η διοίκηση της Alpha Bank υλοποιείται παράλληλα με το σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων (project Galaxy), για το οποίο η τράπεζα αναμένει δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές στα τέλη Μαρτίου.

Οπως είχε ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, η τράπεζα στοχεύει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων μέσω ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) έως 800 εκατ. ευρώ εντός του 2020. Η πρώτη απόπειρα αναμένεται εντός του Ιανουαρίου και για τον λόγο αυτό στελέχη της διοίκησης με επικεφαλής τον CFO Λάζαρο Παπαγαρυφάλλου μεταβαίνει σήμερα στο Λονδίνο, όπου θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με επενδυτές, ενώ αμέσως μετά η ομάδα της Alpha Bank θα μεταβεί στο Μιλάνο για αντίστοιχες συναντήσεις. Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan, HSBC και Royal Bank of Scotland, και τόσο στο διήμερο roadshow στο Λονδίνο όσο και σε αυτό στο Μιλάνο οι επαφές θα γίνουν με μεγάλους επενδυτικούς οίκους, που τοποθετούνται με μακροπρόθεσμη στόχευση.

Να σημειωθεί ότι η Alpha Bank, «επενδύοντας» στη βελτίωση του κλίματος στις αγορές, είχε τηρήσει στάση αναμονής το 2019 και δεν είχε προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου Tier II, όπως είχαν κάνει η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα. Η στάση αναμονής που τήρησε το 2019 η διοίκηση της Alpha Bank, βασιζόμενη και στο υψηλό κεφαλαιακό απόθεμα που διαθέτει, φαίνεται ότι επιβεβαιώνει την επιλογή αυτή. Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, που προβλέπεται ότι θα επιταχύνει και την αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης, αναμένεται να στηρίξει περαιτέρω την πορεία των τίτλων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που αναμένουν με τη σειρά τους αναβαθμίσεις και της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης.

Ηδη το θετικό κλίμα έχει συμπαρασύρει σε πτώση των αποδόσεων των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης που είχαν εκδώσει η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς. Οι δύο τράπεζες –Πειραιώς και Εθνική– είχαν εκδώσει τίτλους με επιτόκιο 9,75% και 8,25% αντίστοιχα και πλέον η τιμολόγηση για την Alpha Bank προεξοφλείται ότι θα είναι αισθητά ελκυστικότερη, καθώς συνοδεύεται με την εκπόνηση ενός συνεκτικού σχεδίου για την εξυγίανση της τράπεζας από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο Galaxy, όπως έχει διαβεβαιώσει η διοίκηση της Alpha Bank, δεν θα επιφέρει μείωση του κεφαλαιακού δείκτη κάτω από το αποδεκτό όριο και έτσι η έκδοση ομολόγου δεν στοχεύει στην κάλυψη κεφαλαιακού κενού. Αντίθετα, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως επιταχυντής του σχεδίου εξυγίανσης, ενισχύοντας την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτικών κεφαλαίων, με ελκυστικό κόστος.

​​​​​​Η συγκυρία φαίνεται να ευνοεί παρόμοιες κινήσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του τίτλου Tier II της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2019, διαμορφώνεται σήμερα στο 6,20% σε ό,τι αφορά τη λήξη του στη 10ετία (2029), και στο 4,60% στην 5ετία (2024). Ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς είχε εκδοθεί με απόδοση 9,75% και σήμερα η απόδοσή του στην 5ετία διαμορφώνεται στο 7,11% και στη 10ετία στο 8,24%. Το κόστος δανεισμού για την Εθνική Τράπεζα έχει υποχωρήσει κατά 25%, ενώ στο 27% είναι η πτώση του κόστους δανεισμού της Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή