Αρνητικοί οι Ελληνες για την παρουσία μεταναστών στη χώρα

Αρνητικοί οι Ελληνες για την παρουσία μεταναστών στη χώρα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικά κρίνει μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων την παρουσία μεταναστών και προσφύγων στη χώρα και την επίδρασή τους σε αρκετούς τομείς της ζωής. Την ίδια στιγμή, οι «νέοι» μετανάστες, κατά κύριο λόγο Αφγανοί και Σύροι, έχουν περισσότερα παιδιά από τους «παλαιούς» μετανάστες, κυρίως Αλβανούς. Επίσης, δεν διαθέτουν πτυχίο και δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Αντιθέτως, οι 3 στους 4 «παλαιοί» μετανάστες δηλώνουν ότι το μέλλον τους είναι στην Ελλάδα. Νέα έρευνα της διαΝΕΟσις ασχολείται με το θέμα της μετανάστευσης, εξετάζοντας από τη μια τις πεποιθήσεις των Ελλήνων για το θέμα (τον Φεβρουάριο του 2019, σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων) και από την άλλη τις απόψεις των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας (διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου 2019, σε δείγμα 1.000 ατόμων). Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η διαΝΕΟσις, στην Ελλάδα βρίσκονται 580.000 νόμιμοι μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν σε αστικά κέντρα. Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο, πάντως, έχει ξεπεράσει τις 100.000, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία.

Το συντριπτικό ποσοστό των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα, και συγκεκριμένα το 85,2%, απάντησε ότι ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι υπερβολικά μεγάλος / αρκετά μεγάλος. Μόνο το 12,1% βρίσκει τον αριθμό των μεταναστών «κανονικό», δηλαδή ούτε μεγάλο ούτε μικρό.

Το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο αντίκτυπος των μεταναστών στην ελληνική οικονομία είναι αρνητικός και το 58% θεωρεί ότι η παρουσία μεταναστών στην Ελλάδα αποτελεί «κίνδυνο αλλοίωσης της εθνικής μας ταυτότητας». Ωστόσο, καταγράφεται ποσοστό της τάξεως του 30% που εκτιμά ότι οι μετανάστες εμπλουτίζουν πολιτισμικά την ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, το 79% δεν θεωρεί ότι οι μετανάστες αποτελούν την ενδεδειγμένη λύση για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος. Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι το 53% των ερωτώμενων απαντά ότι η εγκληματικότητα αυξάνεται εξαιτίας των προσφύγων και των μεταναστών, όμως ένα επίσης μεγάλο ποσοστό, το 44%, πιστεύει ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε Ελληνες και ξένους στο πεδίο της εγκληματικότητας. Η πλειονότητα των ερωτώμενων, το 74%, απάντησε ότι οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών δεν είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, αλλά μάλλον μόνιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή