Η Ανδρος του Γιώργου Σαλταφέρου, μια εικαστική τομή στο ψυχικό τοπίο της

Η Ανδρος του Γιώργου Σαλταφέρου, μια εικαστική τομή στο ψυχικό τοπίο της

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν ένα μπαλκόνι στο Αιγαίο, αλλά περισσότερο σαν μια προσωπική ερμηνεία του γενέθλιου τόπου, ο ζωγράφος Γιώργος Σαλταφέρος μάς παρακινεί να δούμε εκ νέου ό,τι πιστεύουμε πως μας είναι οικείο. Σπανίως μια έκθεση παραστατικής ζωγραφικής προκαλεί τόσες σκέψεις πέραν του θέματός της, αλλά ο Γιώργος Σαλταφέρος είναι ένας εικαστικός δημιουργός που με εντιμότητα και συνέπεια εξυφαίνει επί σειρά ετών έναν κόσμο παράλληλο, μύχιο και δημόσιο με την ίδια ένταση.

Στη νέα έκθεση έργων του, στην γκαλερί Genesis (έως 1η Φεβρουαρίου), στο Κολωνάκι (Χάρητος 37), ο Γιώργος Σαλταφέρος μιλάει για την Ανδρο, όπου έχει επιστρέψει μόνιμα. Η Ανδρος είναι ο τόπος, κυριολεκτικά, μεταφορικά, συμβολικά. «Just Andros» τιτλοφορείται η νέα αυτή ενότητα έργων, που ιστορούν μια σχέση πολύπλευρη, βαθιά προσωπική και εντέλει απρόσμενα δημόσια, με αυτόν τον όχι τυχαίο και πολύσημο τόπο. Η έκθεση, σε επιμέλεια του Γιώργου Τζάνερη, του ιδιοκτήτη της Genesis, ενός ανθρώπου που στηρίζει την τέχνη και τους δημιουργούς με αυταπάρνηση, είναι μια ευκαιρία να δει κανείς τη δουλειά ενός εικαστικού, από τους πιο πιστούς στην τέχνη τους. Ο Γιώργος Σαλταφέρος, με τη χαμηλόφωνη αλλά διαρκώς ενεργή δημόσια παρουσία του, εμφανίζεται στο εικαστικό προσκήνιο όταν έχει μια συγκροτημένη πρόταση.

Η Ανδρος του Γιώργου Σαλταφέρου, μια εικαστική τομή στο ψυχικό τοπίο της-1

Το πλούσιο σε συμβολισμούς τοπίο της Ανδρου είναι το θέμα της έκθεσης που πήρε τον τίτλο «Just Andros».

Ηταν μια ξεχωριστή εμπειρία να δω από κοντά τη νέα ενότητα για την Ανδρο, έργα που απηχούν όχι μόνο τον βιωματικό χαρακτήρα τους, αλλά και τη βαθιά καλλιέργεια του Γιώργου Σαλταφέρου – στοιχείο που προσδίδει υπεραξία και τα τυλίγει με μια υγρασία συγκίνησης. Αυτό που επιπλέον με συγκίνησε ήταν η απλότητα της αλήθειας του, χαρακτηριστικό άλλωστε της ζωγραφικής του. Ο Γιώργος Σαλταφέρος εμβαθύνει στην ίδια την ιδέα της τοπιογραφίας, ακόμη και στα μονοχρωματικά μελάνια του. Επιχειρεί την ερμηνεία όχι του τόπου, αλλά της ιδέας του τόπου.

Η Ανδρος του Γιώργου Σαλταφέρου, μια εικαστική τομή στο ψυχικό τοπίο της-2

Ο Γιώργος Σαλταφέρος ιχνηλατεί όλες τις στρώσεις του χρόνου, τα κατάλοιπα του πολιτισμού.

Είναι εμφανής η σχέση του με τη μακρά παράδοση των Ελλήνων τοπιογράφων, αλλά υπάρχει σύνδεση, όχι υπαγωγή: η ζωγραφική του Γιώργου Σαλταφέρου ορίζεται από την ιδέα της ελευθερίας. Ταυτόχρονα, δοξάζει και υμνεί το τοπίο της Ανδρου. Κατά μία έννοια έχει οργανώσει μια έκθεση προσωπογραφιών με μοντέλο το ίδιο το ανδριώτικο τοπίο. Πέραν όλων, ευεργετεί με αισθητική απόλαυση. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται δύο εξαιρετικά κείμενα για τη ζωγραφική του Γιώργου Σαλταφέρου: της Κatharina Buetikofer (καλλιτέχνις η ίδια και επιμελήτρια, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης) και της Ιριδος Κρητικού, ιστορικού τέχνης και ανεξάρτητης επιμελήτριας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή