Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Ο εμφύλιος των δρόμων και ο κ. Χρυσοχοΐδης

Κύριε διευθυντά
Δεκαετίες, ο χαλκέντερος Ιαβέρης επισημαίνει την τραγική εικόνα των ελληνικών δρόμων με τον διαρκή «εμφύλιο». Σκοτωνόμαστε μεταξύ  μας από απλή ανοησία, αφού δεν φοράμε ζώνη, κράνος, πίνουμε και οδηγούμε και τρέχουμε σαν τρελοί.

Η στατιστική των τελευταίων δεκαετιών δείχνει τη ζοφερή πραγματικότητα. Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί και, ακόμη χειρότερο, πολλαπλάσιοι οι τραυματίες και οι διά βίου ανάπηροι.
Το επισήμανε ο Αγγελος Στάγκος στις 16 Ιανουαρίου στο άρθρο του «Επικρατεί ασυδοσία στους δρόμους».

Ο πρώτος υπουργός που απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών κ. Χρυσοχοΐδης τι σκέπτεται για τον εμφύλιο αυτό;

Ο Στέφανος Μάνος σε επιστολή του (7/8/2019) είχε ρωτήσει τον κ. Χρυσοχοΐδη αν θα απελευθερώσει αστυνομικούς από τη φύλαξη «επωνύμων», προτρέποντας το αυτονόητο, να πάνε στην πάταξη της παραβατικότητας των δρόμων. Δεν φαίνεται να έκανε κάτι στο θέμα ο υπουργός. Καλή η πάταξη των καταλήψεων και της ανομίας των Εξαρχείων, αλλά καμία σύγκριση με τη σοβαρότητα του «εμφυλίου».

Και μία σύσταση που πρέπει να κάνει ο υπουργός στους αστυνομικούς των περιπολικών, που κανένας δεν φοράει ζώνη. Αντίθετα, οι δικυκλιστές φοράνε κράνος πάντα.

Ελπίζουμε σε αυτόν τον τομέα να επιδείξει τις ικανότητές του ο κ. Χρυσοχοΐδης. Αυτό είναι το μείζον. Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Δημητρης Γεωργαντας, Χειρουργός, Μαρούσι

Η οδός συνεργασίας με ΑΕΙ των ΗΠΑ

Kύριε διευθυντά
Εχω επανειλημμένως υποστηρίξει δημοσίως την άποψη ότι η χώρα μας μπορεί θαυμάσια να γίνει κέντρο διεθνούς εκπαίδευσης, πράγμα το οποίο πέτυχαν οι αδελφοί μας Κύπριοι προς όφελος της εκπαίδευσης στη χώρα τους και της εθνικής τους οικονομίας. Επιτέλους, χάρη στις εύστοχες πρωτοβουλίες της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, γίνονται τα πρώτα απολύτως αναγκαία βήματα για την επίτευξη αυτού του σκοπού με τη δημιουργία αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων στο ΕΚΠΑ και αλλού. Ηδη η υπουργός έχει προχωρήσει σε συνεργασία με το έγκυρο Institute of International Education των ΗΠΑ σε πρόσκληση αμερικανικών πανεπιστημίων για επαφές με ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια στα τέλη Μαρτίου.

Διευθύνοντας έναν ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό που συνεργάζεται με εξαιρετική επιτυχία επί σχεδόν 60 χρόνια με αμερικανικά πανεπιστήμια, που έχει 10.000 φιλέλληνες αποφοίτους –πολλοί από τους οποίους εξελίχθηκαν σε καθηγητές κλασικών σπουδών και θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος– χαίρομαι για την κυβερνητική πρωτοβουλία.

Δοθέντος ότι το υπουργείο Παιδείας είναι υπεύθυνο τόσο για τη δημόσια όσο και για την ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα, ελπίζω ότι στο μέλλον, όσο προχωρεί το κτίσιμο διεθνών εκπαιδευτικών συνεργασιών που τόσο εύστοχα ξεκίνησε η υπουργός, θα φροντίσει επίσης να μη δημιουργηθούν ειδικές καταστάσεις και προνόμια μόνο για τους αλλοδαπούς φοιτητές των κρατικών πανεπιστημίων, σχετικά με φοιτητικές βίζες, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, συνδέσεις κινητών τηλεφώνων, μειωμένα εισιτήρια, είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους κτλ. (βλ. άρθρο Απ. Λακασά, «Καθημερινή» 12/1), αλλά θα συμπεριληφθούν στις τυχόν νομοθετικές ρυθμίσεις και οι αλλοδαποί φοιτητές ιδιωτικών εκπαιδευτικών φορέων, που τέλος πάντων είναι αυτοί οι οργανισμοί που άνοιξαν τον δρόμο στο υπουργείο Παιδείας για το νέο αυτό λαμπρό πεδίο δόξας.

Αλεξης Φυλακτοπουλος, Πρόεδρος Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών «College Year in Athens»

Η Ιστορία, η εκλογή ΠτΔ και ο κ. Στ. Παπαθεμελής

Κύριε διευθυντά
Είναι αλήθεια ότι ο Στέλιος Παπαθεμελής ακουγόταν και παλιότερα ως υποψήφιος για το αξίωμα του πρώτου πολίτη της χώρας. Τούτο αποδεικνύει ότι το όνομά του «έπαιζε», και αυτό όχι αδίκως. Βουλευτής επί τριάντα χρόνια συνεχώς, υπουργός σε τρία διαφορετικά υπουργεία, διέγραψε μια μοναδική πορεία στην πολιτική ζωή του τόπου.

Κατεξοχήν πολιτικός, με στέρεη νομική και ιστορική κατάρτιση, υπερασπίζεται τα δίκαια του ελληνισμού με έργο και λόγο γραπτό και προφορικό. Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία, που υπερασπίζεται με πάθος, είναι βάσεις επί των οποίων πρέπει να στηρίζεται το έθνος, η δικαιοσύνη πρέπει να επικρατεί στη χώρα, σε όλους τους τομείς. Οι Ελληνες, όταν συνειδητοποιούν τον εαυτό τους, είναι γενναίοι και νικούν τον κάθε εχθρό, οι αξίες του έθνους είναι ακατάλυτες και αποτελούν υπόδειγμα για όλους τους λαούς. Οδηγοί μας οι αρχαίοι φιλόσοφοι, οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Μέγας Κωνσταντινος, οι Μεγάλοι Ιεράρχες και οι Αγιοι της Εκκλησίας μας, οι ήρωες του 1821, του 1912-13, του 1940. Αυτά πιστεύει ο Στέλιος Παπαθεμελής, αυτά εφαρμόζει και αυτά θα υπερασπιζόταν εάν εκλεγόταν αυτός Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Θεοδωρος Κ. Ηλιαδης, Δικηγόρος, Κουκάκι, Αθήνα

«Σακελλαροπούλου, έτσι σκέτο; Λάθος σας»

Κύριε διευθυντά
Στο φύλλο της «Καθημερινής» της 17-1-2020, μία ημέρα από την ανακοίνωση της υποψήφιας για το αξίωμα Προέδρου της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δημοσιεύθηκε άρθρο με τίτλο «Οι επιλογές και αξίες της Σακελλαροπούλου».

Χωρίς να θέλω να θεωρηθώ τυπολάτρις, θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η τήρηση μιας «ετικέτας» στα ονόματα. Η συγκεκριμένη αναφορά είναι ανάρμοστη και παραπέμπει σε έντυπα διαφορετικού ύφους και ήθους.

Σουζη Φερεντινου-Μπορονκάυ, Φιλοθέη

Κάμερες στα κράνη και ασφάλεια πολιτών

Κύριε διευθυντά
Κάποιοι από τους πολίτες ίσως γνωρίζουν πως στο Λονδίνο οι αστυνομικοί  δεν έχουν όπλο αλλά τεχνογνωσία! Εχουν άριστη ενδοεπικοινωνία, με κάμερες φωτογραφίζουν οποιονδήποτε σε διαδήλωση κ.λπ., ενεργoύν ακαριαίως, με την καλύτερη αστυνομία στον κόσμο (Scotland Yard).

Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία τα τελευταία 20 χρόνια βρισκόταν σε βαθύ ανατολίτικο λήθαργο και έκανε κάποιες παραλείψεις: 1) Δεν ζήτησε τεχνογνωσία από Ισπανία, Αγγλία, Γαλλία για χρήση κάμερας από τα ΜΑΤ, στέλνοντας εκεί αστυνομικούς για ενημέρωση–φροντιστήριο. Διευκρινίζω ότι οι Γάλλοι αστυνομικοί φέρουν στο πέτο τους μικροκάμερα, ενώ μέλος διμοιρίας αναλαμβάνει τη βιντεοσκόπηση της επιχείρησης με κάμερα σε κοντάρι για πανοραμική λήψη. Η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου εδώ και τρία χρόνια έχει εφοδιάσει τους αστυνομικούς με μικροκάμερες. 2) Δεν στελέχωσαν ειδική υπηρεσία που θα καταγράφει τις τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο της ασφάλειας. 3) Δεν επέβαλαν στους αστυνομικούς να έχουν με τρόπο ευδιάκριτο γραμμένο τον αριθμό τους στα κράνη, στη στολή τους όπως συμβαίνει σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Χιλή.

Ετσι, τα στελέχη του Συνηγόρου του Πολίτη θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ανακριτικές ενέργειες για καταγγελίες σε τυχόν περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας. Εάν τα όπλα αντικατασταθούν με τεχνογνωσία θα είναι τεράστιο το  κέρδος για τη δημοκρατία, την προστασία της ανεκτίμητης ανθρώπινης ζωής και της αποφυγής βίας από  όποια πλευρά  και αν αυτή προέρχεται. Εάν είχαν  καταργηθεί τα όπλα (βλ. Αγγλία) δεν θα είχαν δολοφονηθεί άδικα νέα παιδιά και δεν θα είχε καεί η Αθήνα δύο φορές  με ζημιές δισ. ευρώ. Συνεπώς, οι ευθύνες των υπουργών Προστασίας του Πολίτη τα τελευταία 20 χρόνια είναι τεράστιες.

Γεωργιος Τρανταλιδης, Πειραιάς

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ