Η επιστροφή της Ομόνοιας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την άκρα μυστικότητα που έχει επικαλύψει την ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας, φαίνεται ότι αυτό που θα δούμε στο τέλος δεν θα έχει μεγάλη σχέση με όσα είχε εξαγγείλει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Φαίνεται ότι ο Κώστας Μπακογιάννης δεν θέλει να συνδέσει την πρώτη μείζονα αστική παρέμβαση της θητείας του με μια «βελτιωμένη» εκδοχή μιας αποτυχημένης συνταγής.

Για κάτι τέτοιο μας είχε προετοιμάσει ο Γιώργος Καμίνης, με τη διαφορά ότι η «νέα» Ομόνοια θα «ενισχυόταν» τρόπον τινά με ένα μικρό σιντριβάνι, σε ανάμνηση του εμβληματικού πίδακα της μεταπολεμικής πλατείας.

Ωστόσο, οι πρόσφατες φωτογραφίες μιας πιο ώριμης φάσης του εργοταξίου που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς προετοιμάζουν για κάτι πιο δραστικό και σίγουρα για κάτι πολύ πιο φιλόδοξο. Το πέπλο μυστηρίου επαυξάνει τις προσδοκίες.

Φαίνεται ότι ο νέος δήμαρχος θέλει να ξαφνιάσει ευχάριστα τους Αθηναίους με μια λύση που θα συντονιστεί με το κύμα νοσταλγίας της περασμένης δεκαετίας για τη μεταπολεμική Ομόνοια με το γνωστό, μεγάλο σιντριβάνι.

Σε κάθε περίπτωση, η αναβάπτιση της πλατείας στην καρδιά των πολιτών θα λειτουργήσει καταλυτικά και για την ίδια την ευρύτερη περιοχή.

Οι επενδύσεις που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη (κυρίως μέσα από τη λειτουργία νέων ξενοδοχείων) δείχνουν να προεξοφλούν μια καλύτερη εποχή για την Ομόνοια, εποχή που πάντως για την ώρα δεν την «αισθάνεται» ο μέσος Αθηναίος.

Πολλοί αρχιτέκτονες τείνουν να υποτιμούν τη συναισθηματική όψη των παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο (και όχι μόνο). Η προηγούμενη λύση απέτυχε όχι μόνο γιατί εφαρμόστηκε κατά το ήμισυ (και με τεχνικά απαράδεκτο τρόπο), αλλά γιατί δεν κατόρθωσε να μιλήσει στις καρδιές των ανθρώπων. Ετσι χάθηκαν δύο ολόκληρες δεκαετίες σε μια κρίσιμη περίοδο: την εποχή που η λειτουργία νέου σταθμού στην Ομόνοια θα μπορούσε να απογειώσει την πλατεία, συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

Σήμερα η νέα πλατεία Ομονοίας μπορεί να λειτουργήσει ως ατμομηχανή για τα «μετόπισθεν» του κέντρου της Αθήνας, για τα ατελείωτα, διαδοχικά οικοδομικά τετράγωνα που απλώνονται πίσω από τη βιτρίνα. Ο πήχυς έχει ανέβει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή