Οι προκλήσεις Μητσοτάκη

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γιατί προσκάλεσε ο Μητσοτάκης τον Χαφτάρ στην Αθήνα; Το έκανε για να μας προκαλέσει», ανέφερε εκνευρισμένος ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την επιστροφή στην Τουρκία από τη διάσκεψη του Βερολίνου. Εκανε μάλιστα γνωστό ότι στη διάσκεψη ένας ηγέτης τού είπε ότι «ο Μητσοτάκης θέλει να γεφυρώσει το κενό μαζί σου», και ο Τούρκος πρόεδρος του απάντησε: «Από τη μια θέλει να γεφυρώσει το μεταξύ μας χάσμα και από την άλλη προσκαλεί τον Χαφτάρ; Πείτε του πως αυτό είναι λάθος, να το διορθώσει και μετά θα είναι εύκολο να συναντηθούμε».

Αρα, ο Μητσοτάκης δυσχεραίνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις προβαίνοντας σε προκλητικές ενέργειες, επειδή συναντά τον ηγέτη της μιας εκ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη γειτονική προς την Ελλάδα Λιβύη.

Αλλά οι γεωτρήσεις της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ μιας ανεξάρτητης χώρας, της Κύπρου –για να μην πάμε στην κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της–, δεν είναι πρόκληση.

Ούτε οι πτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, όχι απλώς μεταξύ έξι και δέκα μιλίων, αλλά και εντός των έξι, όπως και πάνω από ελληνικά νησιά, είναι πρόκληση.

Και με αυτό το σκεπτικό, φυσικά, ούτε η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης –που ελέγχει μόνο την πρωτεύουσα της χώρας– την οποία δεν επικύρωσε η λιβυκή Βουλή, είναι πρόκληση.

Ούτε το γεγονός ότι ο Ερντογάν αποφασίζει και διακηρύσσει πως ένα ιστορικό νησί όπως η Κρήτη –με έκταση 8.000  τ.χλμ. και πληθυσμό 700.000– δεν έχει υφαλοκρηπίδα, είναι πρόκληση.

Ούτε η παραβίαση του εμπάργκο όπλων και η αποστολή Τούρκων και άλλων μισθοφόρων στη Λιβύη είναι πρόκληση.

Για κάποιο λόγο ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί πως η Τουρκία δικαιούται να κάνει ό,τι θέλει στην Αν. Μεσόγειο, ενώ οι άλλες χώρες της περιοχής το μόνο που κάνουν είναι να προβαίνουν σε προκλητικές κινήσεις.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι στη Λιβύη μέχρι τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο αναγνωρισθούν και η νόμιμη κυβέρνηση των Λίβυων, με τους ισχυρούς δεσμούς των 500 χρόνων με τη χώρα μας, είναι ασφαλής», δήλωσε πρόσφατα σε τελετή εγκαινίων στην Κωνσταντινούπολη. Στην ίδια ομιλία ανέφερε:

«Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα της πολιτικής, της διπλωματίας, αλλά και τη στρατιωτική μας δύναμη, σε θέματα που αφορούν τη Συρία, τη Μεσόγειο και τη Λιβύη».

Με άλλα λόγια, θα κάνουμε ό,τι θέλουμε, χρησιμοποιώντας όποια μέσα θέλουμε. Αλλά αυτός που προκαλεί είναι ο Μητσοτάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή