Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν είναι «παίκτης» στη Λιβύη

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν είναι «παίκτης» στη Λιβύη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στο πλαίσιο του οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία.

Υπενθυμίζοντας την πρόσφατη επίσκεψη Χαφτάρ στη χώρα μας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στη διαδικασία του Βερολίνου.

«Η Ελλάδα δεν είναι παίκτης στη Λιβύη. Δεν λέμε ότι αγνοούμε τον γείτονά μας, ωστόσο ήθελε να βρεθεί στο Βερολίνο μόνο και μόνο για να θίξει το θέμα της οριοθέτησης ζωνών που έχουμε κάνει με τη Λιβύη. Αλλά αυτό το θέμα δεν βρισκόταν στην ατζέντα. Η Ελλάδα βλέπει πολύ στενά το θέμα», είπε.

Και κλιμακώνοντας την προκλητική ρητορική του σημείωσε: «To γεγονός ότι η Ελλάδα υποστηρίζει κάποιον που δεν είναι νόμιμος, αντί να υποστηρίξει την νόμιμη κυβέρνηση, δείχνει ότι η οπτική της γωνία είναι λάθος. Αυτό δεν είναι ώριμη συμπεριφορά. Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει μία πολιτική διαμοιρασμού των φυσικών πόρων, καθώς η σημερινή, ανώριμη συμπεριφορά της δεν βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων. 

Οι νέες δηλώσεις Τσαβούσογλου έρχονται λίγες ώρες μετά τις πρωινές τοποθετήσεις του ότι η Τουρκία συνεχίζει να εκπαιδεύει τις δυνάμεις της λιβυκής κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας», κάτι το οποίο χαρακτήρισε θεμιτό.

Ερωτηθείς αν η στρατιωτική προσέγγιση της Άγκυρας στο ζήτημα της Λιβύης θα αλλάξει μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο, είπε: «Έχουμε μια συμφωνία με τη Λιβύη για την παιδεία και την εκπαίδευση. Αυτό ακριβώς είναι που κάνουμε. Είναι μια θεμιτή προσπάθεια», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη πως η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και την πολιτική διαδικασία.

«Είναι καλό που κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου όλοι εξέφρασαν υποστήριξη για την κατάπαυση του πυρός και για μελλοντικές προσπάθειες. Είναι καλό το ότι ο Χάφταρ έδωσε ονόματα για τη στρατιωτική επιτροπή. Η πρώτη συνάντηση αυτής της επιτροπής έχει κρίσιμη σημασία για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός επί του πεδίου. Όμως είναι ανάγκη να επιταχύνουμε επίσης την πολιτική διαδικασία», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους στο Νταβός.

«Τώρα έχουμε μια κατάπαυση του πυρός, πρέπει να κτίσουμε πάνω σ' αυτή. Πρώτον, θα πρέπει να είναι βιώσιμη, μετά είναι ανάγκη να επιταχύνουμε την πολιτική διαδικασία για να επιτύχουμε μια διευθέτηση που θα διαρκέσει. Η χώρα θα πρέπει να ετοιμαστεί για τις εκλογές. Η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός και για να στηρίξει την πολιτική διαδικασία», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή