Αρχισε η δίκη Τραμπ στη Γερουσία

Αρχισε η δίκη Τραμπ στη Γερουσία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Γερουσία των ΗΠΑ εγκαινίασε χθες την κύρια φάση της δίκης του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, με τους 100 γερουσιαστές σε ρόλο ενόρκων και μια ομάδα βουλευτών σε ρόλο εισαγγελέων. Ο Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση των ερευνών του Κογκρέσου, αναμένεται να αθωωθεί από τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του σώματος και το βασικό ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό.

Η βασική επιδίωξη του Λευκού Οίκου είναι να έχουν τελειώσει όλα πριν από την καθιερωμένη ομιλία του προέδρου προς το έθνος, η οποία φέτος θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου. Αυτό προϋποθέτει να απορριφθούν όλες οι προτάσεις των Δημοκρατικών για πρόσκληση μαρτύρων και εις βάθος εξέταση της υπόθεσης. «Η διαδικασία καθοδηγείται από τον Λευκό Οίκο, είναι στημένη και το πρόγραμμα προβλέπει συνεδρίες ώς τα ξημερώματα, ώστε να μην αποκαλύπτεται η παράνομη συμπεριφορά του προέδρου», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι βουλευτές-εισαγγελείς.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή». «Πρόκειται για ιστορική στιγμή. Τα βλέμματα των Αμερικανών είναι στραμμένα επάνω μας. Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές πρέπει να φανούν αντάξιοι των περιστάσεων», σημείωσε, αναφερόμενος στην κατοχυρωμένη από το αμερικανικό σύνταγμα αυτονομία των γερουσιαστών από την εκτελεστική εξουσία.

«Ο Μιτς Μακόνελ (πρόεδρος της Γερουσίας) έχει υποσκάψει την αξιοπρέπεια της Γερουσίας με το να ευθυγραμμίζεται τόσο ανοικτά με τον Λευκό Οίκο, που αποτελεί διακριτό κλάδο εξουσίας, ο οποίος μάλιστα σε μεγάλο μέρος της αμερικανικής ιστορίας δεν ήταν ανώτερος από τη Γερουσία», σημείωσαν οι Financial Times.

Ο Σούμερ προχώρησε στις δηλώσεις αυτές εκτός της αίθουσας, γιατί στο εσωτερικό οι συνήθως λαλίστατοι γερουσιαστές απαγορεύεται να μιλούν και να κάνουν χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Προκειμένου η δίκη στη Γερουσία (impeachment) να οδηγήσει σε άρση της ασυλίας και παραπομπή του προέδρου στην τακτική Δικαιοσύνη, απαιτείται να γυρίσουν την πλάτη στον πρόεδρο Τραμπ 20 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές. Ο αριθμός είναι αστρονομικός και οι Δημοκρατικοί εστιάζουν σε έναν άλλο, πιο μετριοπαθή στόχο, της εξεύρεσης τεσσάρων Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών που θα μπορούσαν να ψηφίσουν υπέρ της διευρυμένης διαδικασίας και της εξέτασης μαρτύρων. Ούτε και αυτός ο στόχος, όμως είναι ρεαλιστικός, καθώς γερουσιαστές, όπως ο Μιτ Ρόμνεϊ, που έχουν εμφανιστεί ανοικτοί στην εξέταση μαρτύρων, ξεκαθάρισαν ότι θα υπερψηφίσουν, σε πρώτη φάση, τον κανονισμό της δίκης που συνέταξε ο πρόεδρος της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρακολούθησε τη διαδικασία από το Νταβός της Ελβετίας, όπου βρίσκεται για να λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Την ώρα που η διαδικασία ξεκινούσε με την ομιλία του επικεφαλής των βουλευτών εισαγγελέων, Ανταμ Σιφ, ο Τραμπ εκφωνούσε την ομιλία του στο Νταβός, ενώ εν συνεχεία έστειλε μήνυμα με το οποίο προτρέπει τους Αμερικανούς να διαβάσουν τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα. Η αναφορά γίνεται στην απομαγνητοφώνηση του επίμαχου τηλεφωνήματος του Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, στην οποία ο Τραμπ φέρεται να πίεσε τον Ζελένσκι να ανοίξει έρευνες για τις δραστηριότητες του γιου του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, στην Ουκρανία. Ομως στην πραγματικότητα τέτοιες απομαγνητοφωνήσεις δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και ο Τραμπ αναφέρεται σε μια σύνοψή τους που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή