Αντιπαράθεση Τούνμπεργκ – Τραμπ στο Νταβός

Αντιπαράθεση Τούνμπεργκ – Τραμπ στο Νταβός

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΑΒΟΣ. Στη σκηνή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός, ανέβηκε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, για να επαινέσει τις επιτυχίες της αμερικανικής οικονομίας και να απευθύνει έκκληση σε επιχειρηματίες και εταιρείες να επενδύσουν μεγαλύτερα κεφάλαια στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ απέφυγε, όμως, να αναφερθεί στο θέμα του περιβάλλοντος, αρκούμενος στη δέσμευση ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στη διεθνή πρωτοβουλία για φύτευση ενός τρισεκατομμυρίου δέντρων.

«Πιστεύω βαθιά στο περιβάλλον. Θέλω το πιο καθαρό νερό και τον καθαρότερο αέρα», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει τις περιβαλλοντικές περγαμηνές του. Ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε, επίσης, να εξευμενίσει το επιχειρηματικό ακροατήριο, εξαίροντας τη συμβολή της πετρελαϊκής βιομηχανίας στην οικονομική ανάπτυξη και χαρακτηρίζοντας τις περιβαλλοντικές οργανώσεις «διαδόχους των ανόητων χαρτομαντών του παρελθόντος».

Τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ στηλίτευσε η παριστάμενη στο Νταβός 17χρονη Σουηδή ακτιβίστρια υπέρ του περιβάλλοντος Γκρέτα Τούνμπεργκ. «Λέτε ότι τα παιδιά δεν χρειάζεται να ανησυχούν, να μην είναι τόσο απαισιόδοξα και μετά τίποτα, σιγή…», είπε η Τούνμπεργκ, που παρακολούθησε την ομιλία του Τραμπ. Η νεαρή ακτιβίστρια εξήλθε από την αίθουσα μετά την ομιλία της χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ είπε ότι το πιο θετικό στον λόγο του Τραμπ ήταν ότι εκφωνήθηκε μεταξύ ομιλιών για την κλιματική αλλαγή. «Σε ό,τι αφορά αυτό που ο πρόεδρος Τραμπ αποκαλεί “κλιματική απαισιοδοξία”, πρέπει να εκφράσω την απόλυτη έκπληξή μου, καθώς μίλησε λες και αυτό που βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια –οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής– δεν υπάρχει. Είναι εντυπωσιακό», είπε ο Στίγκλιτζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή