Εκθεση: Προς οριστική αποχώρηση από τη Δύση βαδίζει η Τουρκία

Εκθεση: Προς οριστική αποχώρηση από τη Δύση βαδίζει η Τουρκία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τον κίνδυνο οριστικής απαγκίστρωσης της Τουρκίας από τη Δύση αναλύει έκθεση της Rand Corporation που παρουσιάστηκε χθες το πρωί στα γραφεία του German Marshall Fund of the United States, στις Βρυξέλλες. Η σχεδόν 300 σελίδων έκθεση, με τίτλο «Turkey’s Nationalist Course» («Η εθνικιστική πορεία της Τουρκίας»), εκπονήθηκε για λογαριασμό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Μεταξύ των βασικών διαπιστώσεων της έκθεσης είναι ότι οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας βρίσκονται «στο χαμηλότερο σημείο τους». Σχετικά με το ΝΑΤΟ, αναφέρεται ότι εξακολουθεί να παίζει «κεντρικό ρόλο» στην εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά οι αμφιβολίες στο εσωτερικό της χώρας για την αξία της συμμετοχής στη Συμμαχία έχουν αυξηθεί. Η Τουρκία, αναφέρει η έκθεση, θα συνεχίσει να προωθεί τα κατά τόπους συμφέροντά της, ακόμα και σε ανταγωνισμό με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Τέλος, παρότι Μόσχα και Aγκυρα ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει μια στρατηγική εταιρική σχέση και παρά τα συγκλίνοντα συμφέροντα των δύο πλευρών, παραμένουν σημαντικά σημεία τριβής και πιθανής σύγκρουσης.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Στίβεν Φλάναγκαν της Rand και η Μαγκνταλένα Κίρχνερ του Ινστιτούτου Friedrich Ebert (αμφότεροι εκ των συντακτών της έκθεσης), καθώς και ο Σόλι Ουζέλ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας. Ο καθηγητής Ουζέλ, μιλώντας για την εξωτερική πολιτική, είπε ότι η Τουρκία βιώνει ξανά μια συγκυρία αντίστοιχη με το 1945, όταν, υπό πίεση από την ΕΣΣΔ, συντάχθηκε με τη Δύση. «Τώρα, πρέπει να αποφασίσει αν θα επιμείνει σε αυτή την επιλογή ή θα μετακινηθεί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν θα είναι εύκολη η απάντηση… έχουμε προχωρήσει πολύ με τους Ρώσους για να τους προδώσουμε τώρα».

Σε ερώτηση της «Κ» για τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα, ο Τούρκος πολιτικός επιστήμονας τόνισε ότι είναι κρίσιμο η Ε.Ε. να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή για να αποτρέψει τα χειρότερα. Σχετικά με το εσωτερικό μέτωπο, ο Ουζέλ χαρακτήρισε τους Κούρδους «ρυθμιστές» του πολιτικού συστήματος και την «πιο εξελιγμένη πολιτικά εκλογική ομάδα».

Τόνισε πως το AKP δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να επενδύει στην πόλωση, αλλά ότι η διαφορά σε σχέση με το 2018 είναι ότι σήμερα υπάρχει «μια νέα γενιά ηγετών», από τον Αλί Μπαμπατζάν και τον Σ. Ντεμιρτάς ώς τους δημάρχους της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, αλλά και τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Οι ηγέτες αυτοί, είπε, αμφισβητούν την κυριαρχία του Ερντογάν, αλλά κανείς δεν πρόκειται να τον αντικαταστήσει απολαμβάνοντας αντίστοιχες εξουσίες.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή