Το Ετος Μελίνα Μερκούρη ξεκινάει

Το Ετος Μελίνα Μερκούρη ξεκινάει

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια θερμή αναφορά στη Μελίνα Μερκούρη, «τον οραματικό και ταυτόχρονα πρακτικό άνθρωπο», άρχισε την ομιλία της στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Το 2020 έχει ανακηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού Ετος Μελίνα Μερκούρη, και στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους η υπουργός, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη (ΙΜΜ) Χριστόφορος Αργυρόπουλος, η γενική γραμματέας Μανουέλα Παυλίδου και ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης ανακοίνωσαν τον κοινό προγραμματισμό τους. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με την παρουσίαση στο Μουσείο της Ακρόπολης των «Πρακτικών της Διεθνούς Ημερίδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα» (29/1) και την παράλληλη προβολή βίντεο για τη δράση της Μελίνας ευρύτερα, και ειδικότερα σε σχέση με την επιστροφή των Γλυπτών. Ακολουθεί μια σειρά από τιμητικές δράσεις, όπως η διοργάνωση στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα με θέμα «Η δική μας Μελίνα» (26/2), η έκθεση στο φουαγιέ της UNESCO στο Παρίσι που επικεντρώνεται στον αγώνα για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα και στην αρχαιοκαπηλία (τέλος Μαρτίου) και ανήμερα τα γενέθλιά της, στις 18 Οκτωβρίου, μια γιορτή με τίτλο «Ο Πειραιάς γιορτάζει τη Μελίνα» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Επίσης τον Ιούλιο προγραμματίζεται μεγάλη έκθεση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με φωτογραφίες, αφίσες, κοστούμια, το καμαρίνι της Μελίνας και την αλληλογραφία της με προσωπικότητες της εποχής της. Η έκθεση διοργανώνεται από το ΙΜΜ με τη φροντίδα της Μανουέλας Παυλίδου και του Γιώργου Πηλιχού, με επιμελητή τον Νίκο Καλτσά. Θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο.

Ειδικά για τη φετινή χρονιά ο Δημήτρης Λιγνάδης προανήγγειλε τη φιλοξενία από το Εθνικό Θέατρο (Rex) της επίσημης απονομής των θεατρικών βραβείων Μελίνα Μερκούρη σε μια εκδήλωση ενεργούς μνήμης «με στόχο την εκπαίδευση της νέας γενιάς», όπως είπε ο ίδιος.

Τέλος, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, το ΙΜΜ διοργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στο έργο της Μελίνας Μερκούρη ως υπουργού Πολιτισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η υπουργός αναφέρθηκε στον θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ, στη σημασία τους, αλλά και στην ανάγκη ανανέωσής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή