Αυξάνονται τα θύματα του «2019-nCoV» στην Κίνα

Αυξάνονται τα θύματα του «2019-nCoV» στην Κίνα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aυξάνονται οι θάνατοι στην Κίνα εξαιτίας του μυστηριώδους κοροναϊού «2019-nCoV», που χθες ανήλθαν σε έξι, ενώ κρούσμα του ιού εντοπίστηκε για πρώτη φορά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναλόγως ενισχύεται η διεθνής ανησυχία, εν αναμονή της έκτακτης διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που θα πραγματοποιηθεί σήμερα για να αποφασίσει εάν η επιδημία ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα αποτελεί παγκόσμια απειλή. Οι κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν χθες ότι έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον 300 κρούσματα της νόσου που προκαλεί ο κοροναϊός στην Κίνα, όχι μόνο στην επαρχία Γιουχάν, που υπήρξε και η επιδημική εστία, αλλά και σε Σαγκάη και Πεκίνο. Βρετανοί λοιμωξιολόγοι, ωστόσο, εκτιμούν πως τα κρούσματα πρέπει να υπερβαίνουν τα 1.700. Επίσης, δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ταϊλάνδη και από ένα σε Ιαπωνία και Ταϊβάν. Οπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Υπηρεσία Πρόληψης Νοσημάτων (CDS) το κρούσμα που εντοπίστηκε στο Σιάτλ αφορούσε άτομο που είχε μόλις φθάσει στη χώρα από την Κίνα.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πιθανότητα συγκάλυψης κρουσμάτων της νόσου, κάτι που έγινε στις αρχές της χιλιετίας, όταν ένας άλλος κοροναϊός, αυτός του SARS, προκάλεσε τον θάνατο περίπου 800 ανθρώπων. Είναι προφανές, ωστόσο, ότι η κινεζική νοοτροπία έχει αλλάξει. Ηδη, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε να καταβληθούν από τους αρμοδίους υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να ελεγχθεί η επιδημία ιογενούς πνευμονίας, να δημοσιοποιούνται εγκαίρως οι σχετικές πληροφορίες και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα.

Σε μια άλλη άκρως ανησυχητική εξέλιξη, τη Δευτέρα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε, για πρώτη φορά, ότι ο «2019-nCoV» έχει την ικανότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, τονίζοντας ότι δύο άτομα στην επαρχία Γκουαντόν, στα παράλια της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, μολύνθηκαν με αυτό τον τρόπο. Η απευθείας μετάδοση του επικίνδυνου κοροναϊού καθιστά πιο ζοφερό το ενδεχόμενο μετάδοσής του, ενόψει της μετακίνησης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων με την αφορμή του κινεζικού Νέου Ετους. Η Δημοτική Υγειονομική Επιτροπή της Γιουχάν, επίσης, ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 15 μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού έχουν μολυνθεί και ένα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, πολλοί από τους συγγενείς των ασθενών της Γιουχάν διαμαρτύρονται στο κινεζικό μικρομπλόγκ Weibo ότι δεκάδες άνθρωποι στέκονταν στις ουρές των νοσοκομείων με συμπτώματα που «δείχνουν» προσβολή από τον κοροναϊό, όπως αναπνευστικά προβλήματα, πυρετός και βήχας, αλλά δεν εξετάστηκαν για την ανίχνευσή του. Ο ΠΟΥ έχει ήδη εκδώσει χρηστικές οδηγίες που μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον «2019-nCoV», ανάμεσα στις οποίες η αποφυγή της επαφής με ζώα χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα, το πολύ καλό ψήσιμο των κρεατικών και των αυγών και η αποφυγή επαφής με ασθενείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή