Τρίτος μνηστήρας για την Εθνική Ασφαλιστική αμερικανικό fund

Τρίτος μνηστήρας για την Εθνική Ασφαλιστική αμερικανικό fund

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Värde Partners είναι μεταξύ των επενδυτών που έχουν υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μεταξύ αυτών που έχουν προκριθεί για τη συμμετοχή τους στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, αυτή της υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι είναι το επενδυτικό fund CVC Capital Partners και ο κινεζικός όμιλος Fosun, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εκτός της δεύτερης φάσης τέθηκε η εταιρεία ειδικού σκοπού I3CP. Η συμμετοχή του ομίλου Värde Partners ανεβάζει τον πήχυ του ανταγωνισμού, καθώς πρόκειται για όμιλο με σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, μέσω της θυγατρικής Wert Red ελέγχει το 56,6% της Trastor ΑΕΕΑΠ, της δεύτερης μεγαλύτερης εισηγμένης ΑΕΕΑΠ. Ο έτερος στρατηγικός μέτοχος στην Trastor με 39% είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Η Värde Partners συμμετέχει επίσης, ελέγχοντας το 31,7%, στη Lamda Malls, στο επενδυτικό όχημα που συγκεντρώνει τα εμπορικά κέντρα της εισηγμένης και στην οποία βασικός μέτοχος είναι η Lamda Development.

Ο όμιλος Värde Partners ιδρύθηκε το 1993 και μέχρι σήμερα έχει επενδύσει περισσότερα από 68 δισ. δολάρια, ενώ λειτουργεί γραφεία σε 13 χώρες. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ο όμιλος διαχειρίζεται πάνω από 14 δισ. δολάρια για λογαριασμό επενδυτών σε όλο τον κόσμο, με έμφαση στον τομέα των ακινήτων, των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των αναδιαρθρώσεων. Ο αμερικανικός όμιλος δραστηριοποιείται έντονα από τις αρχές του 2019 στο ευρωπαϊκό real estate με αγορές ακινήτων σε Μιλάνο, Λονδίνο, Μαδρίτη κ.α., ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμφωνία αγοράς ενός χαρτοφυλακίου οικιστικών ακινήτων αξίας άνω των 800 εκατ. ευρώ με τη Sareb (τον φορέα που λειτουργεί ως «κακή» τράπεζα της Ισπανίας).

Η διαδικασία του διαγωνισμού για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής φαίνεται ότι θα καθυστερήσει, μετά την αναβολή που πήρε η παρουσίαση της εταιρείας στη Fosun, που ήταν προγραμματισμένη γι’ αυτή την εβδομάδα. Η αναβολή αποδίδεται στο γεγονός ότι η προγραμματισμένη παρουσίαση συμπίπτει με την κινεζική Πρωτοχρονιά που γιορτάζεται στις 25 Ιανουαρίου. Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα έγινε η παρουσίαση της εταιρείας στο επενδυτικό fund CVC Capital Partners, ομάδα του οποίου επισκέφθηκε τη χώρα μας γι’ αυτόν τον λόγο. Σύμβουλος του CVC Capital Partners είναι η Deutsche Bank και PWC, ενώ σύμβουλος της Fosun είναι η BNP. Από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση του διαγωνισμού πώλησης, η ολοκλήρωση του οποίου τοποθετείται στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, οι δεσμευτικές προσφορές αναμενόταν να υποβληθούν στα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά η εξέλιξη της διαδικασίας δεν φαίνεται να επιβεβαιώνει το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2019 η Εθνική Ασφαλιστική κατέγραψε κέρδη προ φόρων 59,2 εκατ. ευρώ και τα ασφάλιστρα ανήλθαν στα 578,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 217,9 εκατ. ευρώ προήλθαν μέσω του τραπεζικού δικτύου. Η καθαρή θέση της εταιρείας διαμορφώνεται στο 1,1 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή