Εκδρομές για καλοφαγάδες

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποδράσεις από την πολύβουη Αθήνα, δίπλα στη φύση; Ιδού μερικές διευθύνσεις για φαγητό σε δημοφιλείς προορισμούς.

Ορεινή Κορινθία – Τρίκρηνα

Η οικογένεια στην οποία ανήκει η ταβέρνα διατηρεί μια δική της φάρμα, όπως και κρεοπωλείο, οπότε διάφορα από τα κρεατικά στο μενού είναι δικής τους παραγωγής. Μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε μια τέτοια εξαίσια μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος. Εξαιρετικά και τα παϊδάκια.

Μεσινό, Τ/27470-41.033.

+ ΣΟΥΒΕΝΙΡ: Η εταιρεία Δικότυλον, με έδρα το χωριό Γκούρα, καλλιεργεί στο οροπέδιο Φενεού φάβα και φασόλια βανίλιες, προϊόντα ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) εξαιρετικά νόστιμα και βραστερά. Τηλ. παραγωγού: 6974-859.462.

Παρνασσός – Γκρίζα Αρκούδα

Προσπεράστε την πολυσύχναστη Αράχωβα και προτιμήστε την Αγόριανη, στην πίσω πλευρά του βουνού. Από την ωραία πλατεία ξεκινάει μονοπάτι για έναν μικρό καταρράκτη και λίγο πιο κάτω θα βρείτε την ταβέρνα Γκρίζα Αρκούδα. Σερβίρουν κυνήγι, μανιτάρια σε διάφορες παρασκευές, σούπες, χόρτα του βουνού και μαγειρευτά, όπως μοσχαράκι με δαμάσκηνα.

Αγόριανη, Τ/22340-61.277.

+ ΣΟΥΒΕΝΙΡ: Η φορμαέλα είναι ΠΟΠ τυρί της Αράχωβας, φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα και έχει ελαφρώς γαλακτώδη και πικάντικη γεύση. Ιδανική για σαγανάκι, αλλά μπορεί να αντικαταστήσει και τη μοτσαρέλα σε πίτσες και σάντουιτς ψητά. Αναζητήστε τη στα μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα στον κεντρικό δρόμο της Αράχωβας.

Πήλιο – Το Μεϊντάνι

Μία από τις καλύτερες κουζίνες του Πηλίου θα βρείτε σε αυτή την κλασική ταβέρνα που σερβίρει λίγα και καλά: τράγο κοκκινιστό σε λαδόκολλα, κλέφτικο στη γάστρα ή κόκορα κρασάτο. Πεντανόστιμα και τα ντολμαδάκια, στη γέμιση των οποίων προσθέτουν άγρια χόρτα, ψιλοκομμένα. Θα ζεσταθείτε γύρω από τη στόφα τους.

Ζαγορά, Τ/24260-22.626.

+ ΣΟΥΒΕΝΙΡ: Στο μικρό κατάστημα του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, που λειτουργεί και ως καφεγλυκοπωλείο, θα βρείτε μαρμελάδα μήλο, γλυκό του κουταλιού φιρίκι και άλλα παραδοσιακά χειροποίητα προϊόντα. Πλατεία Ζαγοράς, Τ/24260-23.460.

Ζαγόρι – Βιργινία

Καθημερινά χειροποίητες πίτες με χωριάτικο φύλλο ετοιμάζει η Βιργινία, ενώ ο σύζυγός της Αλέκος ανάβει τα κάρβουνα. Στον ζεστό χώρο με θέα τις πλαγιές γύρω από το χωριό Ασπράγγελοι σερβίρουν μπριζόλες, παϊδάκια και ένα δυο μαγειρευτά, από αγριογούρουνο μέχρι χοιρινό πρασοσέλινο και γίγαντες με χόρτα.

Ασπράγγελοι, Τ/26530-22.628.

+ ΣΟΥΒΕΝΙΡ: Φέτα, βούτυρο και πεντανόστιμο γαλοτύρι παράγει το τυροκομείο Ζαγόρι, βραβευμένο στο παρελθόν από τον «Γαστρονόμο». Θα βρείτε τα προϊόντα στο παντοπωλείο στις Καρυές ή στο ίδιο το τυροκομείο (εθνική οδός Ιωαννίνων-Κόνιτσας, 14 χλμ. μετά τη στροφή για Ασπραγγέλους). Τηλ. παραγωγού: Τ/26530-22.022.

Καλάβρυτα – Βαρβιτσιώτης

Φτιάχνουν την τυροκαυτερή, σερβίρουν βιολογικές πατάτες παραγωγής τους, φουρνίζουν την ντόπια φέτα Καλαβρύτων και ψήνουν εξαιρετικά το μπιφτέκι, το συκώτι και τα παϊδάκια. Αποφύγετε όσο μπορείτε τις ώρες αιχμής, για να εξυπηρετηθείτε καλύτερα.

Π. Π. Γερμανού 28, Καλάβρυτα, Τ/26920-22.049.

+ ΣΟΥΒΕΝΙΡ: Φυσικά να πάρετε από τον τόπο παραγωγής της την πρόσφατα βραβευμένη βαρελίσια φέτα Καλαβρύτων (βλ. σελ. 46). Ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός διατηρεί πρατήριο στο χωριό, όπου θα βρείτε και το αφίρι – μοιάζει με φορμαέλα και είναι ιδανικό για σαγανάκι. Κ. Φάσσου και Αγίας Λαύρας 1, Καλάβρυτα, Τ/26920-22.464.

Ορεινή Αρκαδία – Ζέρζοβα

Χόρτα και μανιτάρια από το βουνό και τα περισσότερα κρεατικά και λαχανικά δικής τους παραγωγής. Έχουν και ξυλόφουρνο, όπου σιγοψήνονται ψωμί, μαγειρευτά, αλλά και γλυκά. Δοκιμάστε τον κόκορα με χυλοπίτες, ό,τι μαγειρευτό έχει ψηθεί στον ξυλόφουρνο και τις πίτες χωρίς φύλλο.

Παναγιά, Τ/27950-31.753.

+ ΣΟΥΒΕΝΙΡ: Στο χωριό Ψάρι έχει την έδρα της η βραβευμένη από τον «Γαστρονόμο» βιοτεχνία Αρκαδιανή, που παράγει παραδοσιακά ζυμαρικά, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και λουκούμια. Περάστε μια βόλτα από το εργαστήριό τους, όπου στεγάζεται και καφέ-εστιατόριο. Ψάρι, Τ/27910-27.161.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή