Επιστολή Μ. Πομπέο προς Αθήνα με μηνύματα

Επιστολή Μ. Πομπέο προς Αθήνα με μηνύματα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν αντιλαμβανόμαστε την επιθετικότητα, κατανοούμε τον εκνευρισμό». Η συγκεκριμένη αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα χθες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αποτυπώνει ανάγλυφα την άποψη που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τις πρωτοβουλίες και δηλώσεις το τελευταίο διάστημα από πλευράς του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν, που έχουν στόχο ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Ο κ. Πέτσας στην ίδια –σταθερά ψύχραιμη– στάση που κρατάει η ελληνική πλευρά έναντι της τουρκικής προκλητικότητας πρόσθεσε πως η Αθήνα επιδιώκει πάντα «ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» με την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, ιδίως «όταν υπάρχουν στιγμές έντασης». Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί πως «θα έχουμε κάποια διακοπή των συζητήσεων που διεξάγονται ήδη σε τεχνικό επίπεδο για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Σχολιάζοντας περαιτέρω την τουρκική επιθετικότητα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως η Ελλάδα την αντιμετωπίζει με εθνική αυτοπεποίθηση, στηριζόμενη «στις δυνατότητές της, στο διεθνές δίκαιο και στις συμμαχίες».

Ακριβώς σε αυτό σημείο που αναφέρθηκε «στις συμμαχίες», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε και την επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, κατά την οποία αποτυπωνόταν ρητώς η στήριξη της υπερδύναμης στην ελληνική πλευρά. Η φράση του κ. Πομπέο –και μάλιστα εις διπλούν στην ίδια επιστολή– πως «οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία της Ελλάδας», αποτυπώνει το πνεύμα της επιστολής. Παράλληλα, ο κ. Πέτσας κάνοντας αναγωγή στη φράση του Aμερικανού αξιωματούχου πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα «ως ηγέτη στην Ευρώπη, ως σύμμαχο-κλειδί και ως κρίσιμο παίκτη στην Ανατ. Μεσόγειο και στα Βαλκάνια», προχώρησε σε δύο πολιτικά συμπεράσματα: Πρώτον, πως η επιστολή «επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών» και, δεύτερον, ότι αποτελεί μια «αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον».

Σε παράλληλο χρόνο αναφερόταν στην επιστολή και ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, μια τέτοια επιστολή αποτέλεσε «στόχο και ευχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» εδώ και πολλά χρόνια. Σημείωσε πως η επιστολή αποτελεί ουσιαστικά το επιστέγασμα μιας σειράς θετικών δηλώσεων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την Ελλάδα, αναφέροντας ως ενδεικτικό παράδειγμα την τελευταία τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 15 Ιανουαρίου, όπου μεταξύ άλλων τονιζόταν πως «σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η Τουρκία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως απεικονίζεται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας τα νησιά, γενικά, δικαιούνται αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη περιοχή». Ο κ. Πέτσας νωρίτερα είχε αναφερθεί και στον απόηχο της πολυσυζητημένης διάσκεψης του Βερολίνου, παραπέμποντας στις δηλώσεις του κ. Δένδια μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., όπου ο αρμόδιος υπουργός χαρακτήρισε μεν τα συμπεράσματα της διάσκεψης ένα «θετικό πρώτο βήμα», πρόσθεσε, δε, πως η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια της διαδικασίας.

Στο εσωτερικό πεδίο, χθες, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των υπουργείων, με την ηγεσία του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή