Ανοιχτά τα Jumbo τις Κυριακές σε όσες περιοχές επιτρέπεται

Ανοιχτά τα Jumbo τις Κυριακές σε όσες περιοχές επιτρέπεται

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λειτουργία των καταστημάτων Jumbo τις Κυριακές σε όποιες περιοχές αυτό επιτρέπεται βάσει νόμων, υπουργικών αποφάσεων, αποφάσεων αντιπεριφειρειαρχών, προανήγγειλε χθες ο επικεφαλής της γνωστής λιανεμπορικής αλυσίδας, Απόστολος Βακάκης. Αιτιολογώντας την απόφαση αυτή της αλυσίδας, από το βήμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, υποστήριξε ότι γίνεται για λόγους καταπολέμησης της ανεργίας, κάλυψης των αναγκών των καταναλωτών, αλλά και διότι… έτσι κάνουν και οι άλλοι.

«Δεν είμαστε εμείς αυτοί που πρωτοστατούμε προκειμένου να επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Εγώ θα πρότεινα να μην δουλεύουμε ούτε τις Τετάρτες», είπε με αρκετή δόση ειρωνείας ο κ. Βακάκης. Και πρόσθεσε: «Εάν η κοινωνία επιλέξει στο όνομα του ανέργου και του καταναλωτή, θα ακολουθήσουμε όχι με χαρά, διότι μόνο κόστος έχουμε. Δεν είναι κερδοφόρος, αλλά αναγκαία η επιλογή αυτή».

Ο κ. Βακάκης υποστήριξε, με αφορμή τον θόρυβο που ξέσπασε για την απόφαση της Jumbo να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του έτους τα καταστήματά της σε Κατερίνη και Πρέβεζα, ότι «γίνεται παραποίηση της πραγματικότητας ότι το ξεκινά η Jumbo, ενώ εδώ και χρόνια δούλευαν όλες οι άλλες επιχειρήσεις στις περιοχές. Ή όλοι ή κανένας». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε «φωτογραφικές» διατάξεις, φέρνοντας για παράδειγμα τα Χανιά, όπου υποστήριξε ότι επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές καταστήματα που βρίσκονται μόνο σε έναν κεντρικό δρόμο. Αν και απέφυγε να πει πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται με καθεστώς πλήρους και πόσοι με καθεστώς μερικής απασχόλησης, υποστήριξε ότι η εταιρεία διατήρησε στο προσωπικό της τους εποχικούς εργαζομένους που είχε προσλάβει την εορταστική περίοδο στα καταστήματα σε Πρέβεζα και Κατερίνη. Ας σημειωθεί ότι χθες οι Ενωμένοι Εργαζόμενοι Ιδιωτικού Τομέα ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν την απόφαση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πρέβεζας για πραγματοποίηση δύο 24ωρων απεργιών στα Jumbo Πρέβεζας στις 26 Ιανουαρίου και στις 2 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Βακάκης δεν απάντησε πόσα και ποια καταστήματα της αλυσίδας θα δούμε να λειτουργούν Κυριακές. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το κατάστημα που βρίσκεται στο Smart Park (στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα) θα λειτουργήσει όλες τις Κυριακές από Μάιο έως Οκτώβριο, με βάση την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη.

Πέραν του τι θα γίνει με την υπόθεση των Κυριακών, ο επικεφαλής της Jumbo εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός για την πορεία της αγοράς το 2020. «Μας ανησυχεί το φοβικό περιβάλλον που καλλιεργείται σε καθημερινή βάση για τα εθνικά θέματα. Στην Κύπρο δεν βλέπουμε την υστερία που υπάρχει εδώ», τόνισε. Ειδικά όσον αφορά την πορεία της Jumbo, ο ίδιος εκτίμησε ότι ο τζίρος της θα αυξηθεί το 2020 κατά 5%-6% σε σύγκριση με το 2019, υπό δύο προϋποθέσεις: α) ότι δεν θα υπάρξει σημαντική ανάπτυξη στην Ελλάδα την τρέχουσα χρονιά και β) ότι η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου θα διατηρηθεί στο 1,11.

Το 2019, και δη κατά την υποδωδεκάμηνη χρήση της Jumbo από 1η Ιουλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019 (η Jumbo το 2019 αποφάσισε η οικονομική χρήση της να συμπίπτει με το ημερολογιακό έτος, ενώ μέχρι πρόσφατα ξεκινούσε την 1η Ιουλίου κάθε έτους και τελείωνε στις 30 Ιουνίου του επόμενου), οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 512,5 εκατ. ευρώ, από 476,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018, σημειώνοντας αύξηση 7,5%. Οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 3%, στην Κύπρο πάνω από 4%, στη Βουλγαρία κατά 7%, ενώ στη Ρουμανία η αύξηση ήταν πάνω από 20%.

Εντός του 2020 στο δίκτυο της Jumbo σχεδιάζεται η προσθήκη ενός καταστήματος στην Ελλάδα (9.000 τ.μ.), ενός καταστήματος στην Κύπρο (11.000 τ.μ.) και ενός στην Κραϊόβα της Ρουμανίας (12.000 τ.μ.). Στο ίδιο συγκρότημα στη Ρουμανία θα στεγαστούν αποθήκες και οι υπηρεσίες για ηλεκτρονικό κατάστημα της Jumbo στη χώρα αυτή. Τέλος, στην Κύπρο θα ξεκινήσει εντός του τρέχοντος έτους η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος της αλυσίδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή