Στα Ιωάννινα, κέντρο έρευνας της TeamViewer

Στα Ιωάννινα, κέντρο έρευνας της TeamViewer

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέντρο έρευνας και τεχνολογίας στην Ελλάδα δημιούργησε η γερμανική εταιρεία λογισμικού TeamViewer. Πρόκειται για το κέντρο που δημιούργησε η εταιρεία στα Ιωάννινα και το όποιο στην παρούσα φάση απασχολεί 17 μηχανικούς. Στόχος είναι, μέχρι το τέλος του 2020, να φτάσει τους 50 εργαζομένους και σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα να φτάσει τους 200 εργαζομένους, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων θα είναι μηχανικοί πληροφορικής και προγραμματιστές.

Η TeamViewer είναι εταιρεία παραγωγής λογισμικού για υπηρεσίες απομακρυσμένης διασύνδεσης. Η πλατφόρμα της δίνει τη δυνατότητα σε χρήστες να χειρίζονται από οποιαδήποτε γεωγραφική θέση ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ρομποτικά συστήματά, αυτοματισμούς κ.λπ. Τα προγράμματά της βρίσκονται σε περισσότερες από 2 δισ. συσκευές, και όπως ανέφεραν χθες τα στελέχη της, ανά πάσα στιγμή βρίσκονται συνδεδεμένα πάνω από 45 εκατομμύρια συσκευές. Και καθώς το Internet των Πραγμάτων (Internet of Things) ανέρχεται, η επιχείρηση λογισμικού κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Στο τέλος του 2019 η Team-Viewer πέρασε το κατώφλι του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης με κεφαλαιοποίηση 5,25 δισ. ευρώ. Ο βασικός της μέτοχος, η επενδυτική εταιρεία Permira, διέθεσε το 42% των μετόχων της, αντλώντας περίπου 2,2 δισ. ευρώ. Σήμερα η αξία της εταιρείας ξεπερνάει τα 6,3 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα η TeamViewer έφτασε αναζητώντας καλό ανθρώπινο δυναμικό. Και καθώς στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θεωρείται αρκετά δύσκολο να βρει κάποιος καλούς μηχανικούς πληροφορικής, η εταιρεία επέλεξε να επενδύσει στα Ιωάννινα. Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και το γεγονός ότι στελέχη της Permira έχουν δεσμούς με την Ελλάδα και συγκεκριμένα με τα Ιωάννινα, την Κέρκυρα, αλλά και την Κοζάνη.

Σύμφωνα με στελέχη της TeamViewer, τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Δυτ. Μακεδονίας και Αρτας (πρώην ΤΕΙ) βγάζουν κάθε χρόνο 400 μηχανικούς πληροφορικής. Αν είκοσι ή τριάντα από αυτούς είναι αρκετά καλοί ώστε να μπορούν να προσληφθούν στην εταιρεία, μπορεί στα επόμενα 3-4 χρόνια η εταιρεία να απασχολεί 150-200 μηχανικούς. Από χθες, ημέρα των εγκαινίων των γραφείων, η εταιρεία TeamViewer Greece ΕΠΕ στα Ιωάννινα απασχολεί 17 μηχανικούς, εκ των οποίων οι τρεις είναι Ελληνες που επέστρεψαν στην Ελλάδα από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Ο επικεφαλής της εταιρείας είναι ο γερμανικής καταγωγής Φίλιπ Ντόιτσερ.

Η διοίκηση της TeamViewer απέφυγε να δώσει κάποιο μέγεθος για την επένδυση που έχει πραγματοποιήσει στα Ιωάννινα και το μόνο που ανέφεραν τα στελέχη της είναι ότι η αρχική επένδυση ανέρχεται σε ένα επταψήφιο ποσό σε ευρώ. Πρόκειται αναμφίβολα για μια επένδυση ενστάσεως εργασίας και όχι κεφαλαίου. Τα εγκαίνια του κέντρου λογισμικού της γερμανικής εταιρείας πραγματοποιήθηκαν από  τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση.

«Είναι ένα σπουδαίο γεγονός για την πατρίδα μας… Κάθε τέτοιο εγχείρημα όχι μόνο θα δώσει θέσεις στην περιοχή, αλλά θα φέρει νέους και νέες πίσω στην πατρίδα μας. Σας καλωσορίζουμε στα Ιωάννινα και στην Ελλάδα», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Παπαθανάσης. Ο επικεφαλής της TeamViewer Φ. Ντόιτσερ ανέφερε ότι η εταιρεία του έχει μακροχρόνιο πλάνο για το κέντρο στα Ιωάννινα. «Τα Ιωάννινα είναι πηγή αποφοίτων μηχανικών και στόχος μας είναι να προσελκύσουμε ταλέντα από τα Ιωάννινα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βλέπουμε μεγάλη ευκαιρία να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας στον χώρο της καινοτομίας, αφού θέλουμε να επεκτείνουμε τις λύσεις μας σε πολλούς περισσότερους τομείς», προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή