Αικ. Σακελλαροπούλου: Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου

Αικ. Σακελλαροπούλου: Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα, στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο κείμενο της ευρωπαϊκής σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», είναι ορισμένα από τα πρώτα λόγια της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Ηταν δευτερόλεπτα μετά από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας ανακοίνωσε, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο γραφείο της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, βάσει του οποίου η εθνική αντιπροσωπεία την ανέδειξε ως νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητά της ενέκρινε η ευρύτατη πλειοψηφία των 261 εκ των 294 παρόντων βουλευτών σε μια διαδικασία που διεξήχθη νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ορκωμοσία της, όπως έγινε γνωστό, θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου.

Στη σύντομη αυτή πρώτη δήλωσή της, εμφανώς συγκινημένη, η κυρία Σακελλαροπούλου μίλησε για την ελληνική κοινωνία ως μια κοινωνία η οποία στηριζόμενη στη μακρά δημοκρατική της παράδοση επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Αφού δε, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα μείζονα ζητήματα της εποχής μας, κάνοντας λόγο για την οικονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή, τη φυγή των νέων στο εξωτερικό, τις μετακινήσεις πληθυσμών, την υποχώρηση του κράτους δικαίου και την προστασία των αδυνάτων, σημείωσε: «Διαβεβαιώνω ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου».

Από την πλευρά του ο κ. Τασούλας, απευθυνόμενος στην διάδοχο του κ. Παυλόπουλου, υπογράμμισε ότι η ευρύτατη αποδοχή που έτυχε η πρόταση του πρωθυπουργού για το πρόσωπό της, «επικυρώνει  την ενωτική και αξιοκρατική υποψηφιότητά σας». Και ο Πρόεδρος της βουλής συνέχισε: «Η εύλογη συνταγματικά και ιστορικά επιταγή για συναινετική εκλογή του Ανωτάτου Αρχοντος έτυχε με το παραπάνω εφαρμογής και τα υψηλά σας καθήκοντα, ως ρυθμιστού του πολιτεύματος που μεριμνά για την αρμονική λειτουργία των εξουσιών της Πολιτείας, εκκινούν ευοίωνα». Παράλληλα, ο κ. Τασούλας σημείωσε: «Έχετε ήδη αποδείξει με την αυτοδημιούργητη πορεία σας πως διαθέτετε το θεσμικό παράστημα, ώστε να ανταποκριθείτε πλήρως στις ευθύνες του αξιώματος που μόλις προ ολίγου η Βουλή των Ελλήνων σας ανέθεσε.  Ρυθμιστής του πολιτεύματος και εκφραστής της ενότητος του Εθνους  που καλείται να εκπέμψει θετικά και γόνιμα μηνύματα στο εσωτερικό και εθνική αξιοπρέπεια στο εξωτερικό.

Στο εσωτερικό, όπου ξεκίνησε μία πορεία εμπέδωσης κανονικότητας και προκοπής και στο εξωτερικό όπου η όξυνση της εξ ανατολών προκλητικότητας απαιτεί σφυρηλάτηση τόσο της εθνικής ενότητας όσο και της αποτρεπτικής μας ισχύος». Και ο Πρόεδρος της βουλής κατέληξε: «Ηταν τόσο θετικό το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την πρωθυπουργική πρόταση, που ακόμη και όσοι δεν σας γνώριζαν ήδη έχουν πληροφορηθεί πολλά για την πανάξια δικαστικό λειτουργό που στο πρόσωπό της τιμάται τόσο η δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή