Διαδηλώσεις για το προσφυγικό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (φωτογραφίες)

Διαδηλώσεις για το προσφυγικό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (φωτογραφίες)

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενική απεργία, με καθολική συμμετοχή όπως όλα δείχνουν, έγινε σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου που πλήττονται από τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.Συγκεντρώσεις και σε Σάμο, Χίο, Λέρο.

Κάθε δραστηριότητα έχει νεκρώσει, κλειστά είναι έως και τα περίπτερα, ενώ νωρίς το πρωί «σφραγίστηκε» το κτίριο της ΔΟΥ Μυτιλήνης.

Διαδηλώσεις για το προσφυγικό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (φωτογραφίες)-1

Οι κεντρικές συγκεντρώσεις, οργανωμένες από την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκαν, στη Μυτιλήνη στο χώρο της προκυμαίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της πόλης, στη Χίο στην πλατεία Πλαστήρα και στη Σάμο στην πλατεία Πυθαγόρα.

Διαδηλώσεις για το προσφυγικό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (φωτογραφίες)-2

Βασικό σύνθημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που διοργάνωσε τη διαμαρτυρία με άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς «θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας».

Διαδηλώσεις για το προσφυγικό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (φωτογραφίες)-3

«Δεν θέλουμε καμία υπάρχουσα και καμία άλλη αποθήκη πίσω. Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τις ζωές μας, πίσω. Τι είναι αυτό που μας ενοχλεί; Μας ενοχλεί ότι τα νησιά μας έχουν γίνει τόπος συγκέντρωσης ανθρώπων από 80 χώρες. Περίπου 50.000 σε όλα τα νησιά. Μας ενοχλεί ότι αυτή κατάσταση είναι μια συνεννόηση σιωπής όλης της Ευρώπη και της κυβερνήσεως. Όλοι τους χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής, εδώ είμαστε να τα σπάσουμε» είπε ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης.

Διαδηλώσεις για το προσφυγικό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (φωτογραφίες)-4

«Αμεσο κλείσιμο του αίσχους της Μόριας» ζήτησε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης. «Είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε τη μαζική αποσυμφόρηση του νησιού μας, να διεκδικήσουμε τον έλεγχο των ΜΚΟ, αλλά και να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, όχι άλλη δομή, κλείσιμο όλων των δομών» είπε. 

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του νεοσύστατου δήμου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ανέφερε: «Μας λένε ότι θα κλείσουν όλα τα κέντρα που

λειτουργούν, αλλά δεν μας λένε πως. Μας λένε ότι πρέπει κάνουν νέα δομή, ενώ ταυτόχρονα μας λένε πως δεν μπορούν να κάνουν αποσυμφόρηση. Έχουνε σχέδιο λένε, που αλλάζει από βδομάδα σε βδομάδα. Περιφέρουν τη νέα δομή σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο του νησιού, προσπαθώντας να σπείρουν τον διχασμό. Ήρθε όμως φαίνεται πια η ώρα που πρέπει να μιλήσετε εσείς».

Διαδηλώσεις για το προσφυγικό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (φωτογραφίες)-5

«Κλειστό ελεγχόμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μακράν κατοικημένων περιοχών, είναι το πλαίσιο που θέτει η Μόρια και τα γύρω χωριά» ζήτησε στον δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος της Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης, ζητώντας ταυτόχρονα «κλείσιμο της υπάρχουσας δομής της Μόριας».

Διαδηλώσεις για το προσφυγικό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (φωτογραφίες)-6

Ακολούθησε πορεία στην κλειστή, λόγω της απεργίας των εργαζομένων, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης θυροκόλλησε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή