Την εντεινόμενη συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ επαναβεβαίωσαν οι πρόεδροι των δυο χωρών

Την εντεινόμενη συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ επαναβεβαίωσαν οι πρόεδροι των δυο χωρών

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους στενούς δεσμούς μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, καθώς και την εντεινόμενη συνεργασία των δυο χωρών επαναβεβαίωσαν οι προέδροί τους Ρεουβέν Ρίβλιν και Νίκος Αναστασιάδης που συναντήθηκαν σήμερα στη Ιερουσαλήμ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της κυπριακής Προεδρίας, ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ για να συμμετάσχει στο 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ Ολοκαυτώματος, μαζί με άλλους 40 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, μετέβη σήμερα στο γραφείο του προέδρου Ρίβλιν, όπου πραγματοποίησαν συνάντηση.

Καλωσορίζοντας τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Ρίβλιν είπε ότι «χαιρόμαστε που έχουμε μαζί μας τόσο καλούς φίλους. Είστε φίλοι και γείτονες», προσθέτοντας ότι «προσβλέπουμε στην περαιτέρω συνεργασία μας και στον τομέα της Ενέργειας προς όφελος της ευημερίας των λαών μας».

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όταν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο φιλοξενήθηκαν από τους Κύπριους και έτυχαν φροντίδας οι Εβραίοι που προσπαθούσαν να έρθουν στο Ισραήλ. Ήρθαν από τις στάχτες των ‘φούρνων’ της Ευρώπης και βρήκαν στην Κύπρο ένα καταφύγιο. Ποτέ δεν θα το ξεχάσουμε αυτό», είπε ο πρόεδρος Ρίβλιν.

Πρόσθεσε ότι «οι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, ηλικιωμένοι πια, χάνονται σιγά σιγά, για να μπορούσαν να μιλούσαν για την τραγωδία στη νέα γενιά.

«Είναι για αυτό», είπε, «που εκτιμούμε βαθιά και τη δική σας συμμετοχή στην ξεχωριστή και ιστορική συνάντηση των ηγετών των κρατών εδώ» για τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος υπογράμμισε ότι «πολεμούμε τον αντισημιτισμό, όχι επειδή είναι ενάντια στον ιουδαϊσμό. Ξέρουμε πότε άρχισε ο αντισημιτισμός, αλλά δεν ξέρουμε πού τελειώνει. Ο αντισημιτισμός είναι μέρος του ρατσισμού, του φασισμού, του μίσους».

«Και η συμμετοχή της Κύπρου (στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού), η συμμετοχή σας κ. Πρόεδρε είναι πολύ σημαντική διότι δείχνει ότι είστε ένας εξαιρετικός φίλος και γείτονας του Ισραήλ. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις καλούς γείτονες και το Ισραήλ είναι πολύ καλός φίλος της Κύπρου επίσης», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στη στενή συνεργασία των δύο κρατών, όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού, αφού, όπως είπε, η Κύπρος είναι ο αγαπημένος προορισμός διακοπών των Ισραηλινών, αλλά και στους τομείς της διαχείρισης υδάτων, της αγροκαλλιέργειας, της βιομηχανίας, της ασφάλειας και της κυβερνοασφάλειας, και άλλων, «και είμαστε ευτυχείς για τις σχέσεις που διατηρούμε και μπορούμε να τις αναπτύξουμε περαιτέρω. Είμαστε τόσο κοντά. Είναι τεράστια τιμή που είστε μαζί μας», είπε τέλος ο πρόεδρος του Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι τον τιμά να συμμετέχει σε μια εκδήλωση στη μνήμη «αυτών που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να είναι σήμερα το Ισραήλ ένα τόσο ισχυρό κράτος, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει».

Αναφέρθηκε, επίσης, «στις στενότατες και εξαίρετες σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και στη συμμαχία που έχουν οικοδομήσει «η οποία αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στην περιοχή, και βασίζεται πάντοτε στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, στις αρχές της δημοκρατίας, και στην ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.

Υπογράμμισε πως «δεν αποκλείουμε κανέναν από αυτή τη συμμαχία, αλλά αυτό που ζητάμε από όσους θα ήθελαν να συμμετέχουν σε αυτή την ομάδα για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ανεξαρτησία, στα κυριαρχικά δικαιώματα και στην αξιοπρέπεια κάθε χώρας».

«Πιστεύω ότι αυτό που φέρνουμε μέσω των τριμερών και πολυμερών συνεργειών και συνεργασιών είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον των λαών μας και είμαι ευτυχής διότι ήδη έχουμε τέτοια συνεργασία σε ένα τόσο ευρύ φάσμα τομέων, όπως στον τουρισμό, στο εμπόριο, στην καινοτομία, και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», τόνισε.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως «κάποιοι από τους γείτονες μας, δυστυχώς, χωρίς σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, προσπαθούν να παίξουν ένα μεγαλύτερο ρόλο από αυτό που τους αναλογεί».

«Αλλά, είμαι βέβαιος, ότι στο τέλος, το δίκαιο, η λογική, η ειρήνη, και η ανάγκη να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι στην περιοχή θα επικρατήσουν, διότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των κρατών της περιοχής», κατέληξε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Συνάντηση Αναστασιάδη με Μπένι Γκαντζ στο Ισραήλ

Το εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ επαναβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης της γειτονικής χώρας, Μπένι Γκαντζ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυπριακής Προεδρίας, κατά τη συνάντηση, ο κ. Γκαντζ εξέφρασε ευχαριστίες προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη θέση της κυβέρνησης Αναστασιάδη κατά του αντισημιτισμού και εκτίμηση για την υιοθέτηση του ορισμού του IHRA για τον αντισημιτισμό από την κυπριακή κυβέρνηση.

Τονίστηκε επίσης το εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ, ενώ συζητήθηκαν και θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Στη συνάντηση παρέστη, επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή