Αποφασίζει σήμερα ο ΠΟΥ εάν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για τον κοροναϊό

Αποφασίζει σήμερα ο ΠΟΥ εάν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για τον κοροναϊό

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει σήμερα, Πέμπτη, αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για το ξέσπασμα ενός νέου κοροναϊού στην Κίνα. Εάν λάβει τελικά αυτήν την απόφαση, θα είναι η έκτη φορά που κηρύσσεται διεθνής συναγερμός για επιδημία την τελευταία δεκαετία.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, είπε ότι δεν είναι έτοιμος σε αυτή τη φάση να αποφασίσει και για αυτό θα παρατείνει για μία ημέρες τις συζητήσεις των ειδικών της επιτροπής που εξετάζει την υπόθεση.

«Η απόφαση του να κηρυχθεί ή όχι "επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας" είναι μια απόφαση που θα ληφθεί με μεγάλη σοβαρότητα και δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή, παρά μόνο όταν λάβω τις διαθέσιμες αποδείξεις», είπε στους δημοσιογράφους ο Γκεμπρεγιέσους.

Οι θάνατοι από τον νέο κοροναϊό ανέρχονται μέχρι στιγμής στους 17, με περισσότερα από 540 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και σε ορισμένες άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ.

Κατάλληλα και σημαντικά τα μέτρα του Πεκίνου στην πόλη Γιουχάν

Ακόμη, ο Γκεμπρεγιέσους χαρακτήρισε κατάλληλα και πολύ σημαντικά τα μέτρα που έλαβε το Πεκίνο στην πόλη Γιουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, σημειώνοντας πως αυτά θα «μειώσουν» τους κινδύνους διεθνούς εξάπλωσης του ιού.

Σε ερώτηση που του έγινε για τα μέτρα που ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα η κινεζική μεγαλούπολη των περίπου 9 εκατομμυρίων κατοίκων, δηλαδή την αναστολή λειτουργίας των μαζικών μέσων μεταφοράς και των αεροπορικών πτήσεων από σήμερα το πρωί, ο Γκεμπρεγιέσους τα χαιρέτισε ως «πάρα πολύ ισχυρά μέτρα».

«Τους τονίσαμε (στους Κινέζους) ότι με τη λήψη ισχυρών μέτρων, όχι μόνο θα ελέγξουν την επιδημία στη χώρα τους, αλλά θα μειώσουν επίσης τον κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσής του», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Οι αρχές της Γιουχάν αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων μέσων μεταφοράς και το κλείσιμο του αεροδρομίου και των σιδηροδρομικών σταθμών για τους ταξιδιώτες που σκόπευαν να αναχωρήσουν από την πόλη, συνιστώντας παράλληλα στους κατοίκους να μην φύγουν από την πόλη χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή