Συνέχεια στο σερί με οριακή άνοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Συνέχεια στο σερί με οριακή άνοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά, αν και οριακά, έκλεισε για έβδομη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, δείχνοντας πως παρά τα υψηλά πενταετίας που άγγιξε πρόσφατα (και τα επιβεβαιώνει συνεχώς) δεν έχει διάθεση διόρθωσης αλλά και ούτε να ακολουθήσει το επιφυλακτικό έως αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές αγορές, επιλέγοντας έτσι να τηρήσει στάση αναμονής γύρω από τις 940 μονάδες και περιμένοντας τον επόμενο καταλύτη. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτός ο καταλύτης μπορεί να δοθεί από τη Fitch αύριο, καθώς και από τις εταιρικές εξελίξεις και τις μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν ήπιων τόνων, με την αγορά να κινείται σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης (μόλις 4,5 μονάδες τα χαμηλά από τα υψηλά ημέρας) και με τη σημαντική ωστόσο στήριξη από την αγορά ομολόγων αλλά και των μετοχών των Ελλάκτωρ (+3,04%), ΟΠΑΠ (+2,08%) και ΟΤΕ (+1,17%). Χαρακτηριστικό για μία ακόμη φορά ήταν η διακίνηση μεγάλων πακέτων και ειδικά σε ΟΤΕ (12 εκατ. ευρώ) και Εθνική (3,6 εκατ. ευρώ), με το σύνολο των προσυμφωνημένων συναλλαγών να διαμορφώνεται στο 32,87% του συνολικού τζίρου.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,07% στις 942,92 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 78,26 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 0,06% στις 2.354,21 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +1,25% και στις 1.273,37 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,29% στις 879,63 μονάδες.

Τις τελευταίες ημέρες και σε αντίθεση με την «παράδοση» στο Χ.Α, η ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη δεν είχε τραπεζική στήριξη, κάτι που δείχνει πως οι επενδυτές κοιτούν επιλεκτικά όχι μόνο την υψηλή αλλά και μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, κάτι που δίνει «υλικό» για τη συνέχεια. Ωστόσο, τα μηνύματα για τις τράπεζες είναι θετικά. Οπως σημείωσε και η JP Morgan, παραμένει αισιόδοξη για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και εκτιμά πως η κερδοφορία του φέτος θα είναι πολύ πιο θετική από ό,τι το 2019. Η καλύτερη ορατότητα, τονίζει, φέρνει αισιοδοξία για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, με το 2020 να είναι ένα έτος που αναμένεται να αποτελέσει έτος μετασχηματισμού για τον κλάδο.

Σχολιάζοντας την πιθανότητα διόρθωσης στο Χ.Α. μετά και το ανοδικό σερί, ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνει πως η όποια ενδεχόμενη διόρθωση είναι φυσιολογική, ενώ μέχρι την περιοχή των 880 μονάδων δεν παραβιάζεται το ανοδικό κανάλι στο οποίο βρίσκεται η αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως παρατηρεί, δεν έχει καταγράψει δύο συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες από τις αρχές Οκτωβρίου. Η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης τροφοδοτεί τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου, ενώ πιθανή είναι και η αναβάθμιση του outlook από τον οίκο Fitch.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή