Μήνυμα από Ουάσιγκτον για την ΑΟΖ της Κύπρου – Οι διπλωματικές προσπάθειες της Αθήνας

Μήνυμα από Ουάσιγκτον για την ΑΟΖ της Κύπρου – Οι διπλωματικές προσπάθειες της Αθήνας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διπλωματική προσπάθεια της Αθήνας να ενισχύσει υφιστάμενα και να αποκτήσει νέα ερείσματα στην ευρύτερη περιοχή. Αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον Σαουδάραβα ομόλογό του, ενώ τον ερχόμενο μήνα θα επισκεφθεί το Ριάντ ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Υπενθυμίζεται ότι Αθήνα και Ριάντ έχουν καταλήξει, με την ενεργό ενθάρρυνση της Ουάσιγκτον, σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την αποστολή μιας συστοιχίας ελληνικών αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου Πάτριοτ σε σαουδαραβικό έδαφος. Επιπλέον, οι απόψεις Αθήνας και Ριάντ, όπως άλλωστε και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, συμβαδίζουν σε αρκετά ζητήματα τα οποία συνδέονται και με την τουρκική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη.

Ανησυχία

Οι τελευταίες κινήσεις της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν προκαλέσει, για ακόμα μία φορά, την αντίδραση της Ουάσιγκτον. «Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει θαλάσσια δικαιώματα από το έδαφος της Κύπρου», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση Ελληνα ανταποκριτή, είπε ότι «οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις πληροφορίες που αφορούν τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ύδατα της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων αποστολής του “Γιαβούζ” νότια της Λεμεσού. Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτή τη δραστηριότητα».

Κινούμενος στην πάγια αμερικανική ρητορική, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε ότι «η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθεί τη συνεργασία, να εντείνει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ των γειτόνων και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία».

Οι σχετικές τοποθετήσεις καταγράφονται μετά την αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο έχει ανατεθεί στη γαλλοϊταλική κοινοπραξία Total/ENI.

Χθες, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κυριάκος Κούσιος δήλωσε (ΕΡΤ) ότι οι Τούρκοι «με κάποιο τρόπο έχουν πληροφόρηση για τις μελέτες». Εξ όσων φαίνεται, οι πληροφορίες που άντλησαν οι Τούρκοι για το οικόπεδο 8 προέρχονταν από ανοικτές πηγές σχετικά με τα σημεία γεωτρήσεων και τα πιθανά αποτελέσματά τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή