Ελεύθεροι οι οκτώ απαχθέντες ναυτικοί του «Happy Lady»

Ελεύθεροι οι οκτώ απαχθέντες ναυτικοί του «Happy Lady»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθεροι είναι από χθες οι οκτώ ναυτικοί που είχαν απαχθεί από το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «Happy Lady» στο αγκυροβόλιο του λιμανιού Λίμπο στο Καμερούν. Είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν σήμερα στην Ελλάδα. Χθες, υποβλήθηκαν προληπτικά σε ιατρικές εξετάσεις και επιβεβαιώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία τους. Πρόκειται για πέντε Ελληνες και τρεις αλλοδαπούς ναυτικούς, που παρέμεναν όμηροι στα χέρια ενόπλων από τα μεσάνυχτα της 30ής Δεκεμβρίου. Εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρείας Eastern Mediterranean Maritime, συμφερόντων του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου, απέφυγαν να μιλήσουν δημόσια για το εάν πλήρωσαν λύτρα στους απαγωγείς πολλώ δε μάλλον να αποκαλύψουν το ποσό που κατέβαλαν για την απελευθέρωση των ναυτικών. Αρκέστηκαν να σχολιάσουν ότι «οι διαπραγματεύσεις ήταν επιτυχείς».

Το δεξαμενόπλοιο είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από την Αμβέρσα, φορτωμένο με 50.000 λίτρα βενζίνης και πετρελαίου. Παρέμενε στο αγκυροβόλιο του λιμανιού Λίμπο του Καμερούν από τις 18 Νοεμβρίου 2019. Παρότι στον κόλπο της Γουινέας, στις δυτικές ακτές της Αφρικής καταγράφεται έξαρση σε πειρατείες και αρπαγές ναυτικών, το λιμάνι Λίμπο θεωρείτο ότι βρίσκεται έξω από το «βεληνεκές» των πειρατών. Στο δεξαμενόπλοιο δεν επέβαιναν ένοπλοι φρουροί. Οι δράστες, έξι τον αριθμό, ανέβηκαν στο πλοίο χρησιμοποιώντας ξύλινη σκάλα και κάνοντας χρήση των όπλων τους (πυροβόλησαν τουλάχιστον πέντε φορές) απήγαγαν οκτώ μέλη του πληρώματος. Μεταξύ των απαχθέντων ήταν ο Ελληνας πλοίαρχος και ο Ουκρανός υποπλοίαρχος του «Happy Lady». Για τη διαχείριση του περιστατικού η πλοιοκτήτρια εταιρεία απευθύνθηκε σε γραφείο συμβούλων ασφαλείας με έδρα το εξωτερικό.

Μετά ένα διάστημα «σιωπής» διάρκειας 5-6 ημερών, ο πλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου επικοινώνησε μέσω δορυφορικού τηλεφώνου με εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκονται υπό κράτηση και ενημερώνοντάς τον ότι και οι οκτώ ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους. Το διάστημα που ακολούθησε, οι διαπραγματεύσεις γίνονταν ανάμεσα σε εκπρόσωπο των απαγωγέων και στέλεχος της εταιρείας, ενώ σχεδόν καθημερινά υπήρχε επικοινωνία με τους απαχθέντες ούτως ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για την κατάσταση της υγείας τους. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας υπήρξε συμφωνία και νωρίς χθες το πρωί οι οκτώ ναυτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μετά επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων απελευθερώθηκαν οι οκτώ απαχθέντες ναυτικοί, μεταξύ των οποίων και πέντε Ελληνες, μέλη του πληρώματος του ελληνικού δεξαμενόπλοιου “Happy Lady”. Οι πέντε Ελληνες ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους σε ασφαλή τοποθεσία. Μετά τις απαραίτητες υγειονομικές εξετάσεις με μέριμνα της εταιρείας θα επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατό», ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή