Προεκλογικές υποσχέσεις για ελάφρυνση της μεσαίας τάξης στις ΗΠΑ

Προεκλογικές υποσχέσεις για ελάφρυνση της μεσαίας τάξης στις ΗΠΑ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φοροαπαλλαγές για τους Αμερικανούς που ανήκουν εισοδηματικά στη μεσαία τάξη υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα The Wall Street Journal, αποκάλυψε ότι σχεδιάζει σε ορίζοντα 90 ημερών, δηλαδή τριών μηνών, να παρουσιάσει πρόταση νέων φοροελαφρύνσεων. «Το μέτρο θα αφορά σημαντική μείωση στην επιβάρυνση της μεσαίας τάξης υπό τον όρο πως θα διατηρήσουμε τον έλεγχο του Λευκού Οίκου και της Γερουσίας και ότι θα ανακτήσουμε και τη Βουλή των Αντιπροσώπων», διευκρίνισε. Πάντως, δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για το εν λόγω σχέδιο.   Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξαγγελία αυτή γίνεται αν και ταυτόχρονα ξεκίνησε στο Κογκρέσο η συνεδρίαση για την παραπομπή Τραμπ, ενώ οι επιμέρους λεπτομέρειες ακόμη συζητούνται.

Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, Λάρι Κάντλοου, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC την προηγούμενη εβδομάδα, έδωσε ένα άλλο χρονοδιάγραμμα. Είπε, συγκεκριμένα, πως κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι του 2020 θα ανακοινωθεί η δέσμη των μέτρων, ενώ, σύμφωνα με τις δηλώσεις Τραμπ, η ανακοίνωση τοποθετείται περίπου στα μέσα Απριλίου. Τότε λήγει τυπικά και η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Οπως επισημαίνει το Reuters, ενώ η νέα φορολογική πρόταση είναι απίθανο να ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, ωστόσο θα τη χρησιμοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στην εκστρατεία του ενόψει εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό θα προβάλει τον θετικό αντίκτυπο της πολιτικής του στην αμερικανική οικονομία εν γένει και ειδικότερα τις φοροαπαλλαγές του 2017. Ωστόσο, από τη δική τους πλευρά oι Δημοκρατικοί θεωρούν πως εκείνοι έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στο θέμα των φόρων, διότι επικαλούνται δημοσκοπήσεις και τα αποτελέσματά τους με θέμα τις φοροαπαλλαγές του 2017. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, δεν υπάρχει ευρεία αποδοχή των εν λόγω μέτρων, ενώ αντίθετα οι Αμερικανοί φέρεται να τάσσονται αναφανδόν υπέρ της φορολόγησης των πλουσίων – και αυτό ανήκει στις προτάσεις των Δημοκρατικών ενόψει των φετινών προεδρικών εκλογών. Σημειωτέον, επιπλέον, πως και τον Οκτώβριο του 2018 ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αναφέρει ότι ετοιμάζει φοροαπαλλαγές για την μεσαία τάξη ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών τον Νοέμβριο, αλλά τελικώς δεν προχώρησε πέραν της δήλωσης.

Χαρακτηριστικά επισημαίνει ο σχολιαστής Τζέισον Ισλεϊ του ιστοτόπου www. PoliticusUSA.com, όπως και το 2018 έτσι και τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, αρκεί οι Ρεπουμπλικανοί να ελέγχουν αμφότερα τα σώματα του Κογκρέσου. Eίναι σαφές πως και στις δύο περιπτώσεις η υπεσχημένη θέσπιση των ελαφρύνσεων στη φορολογία της μεσαίας τάξης εξαρτάται από μία νίκη των Ρεπουμπλικανών. Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο κ. Ισλεϊ, δεν υπάρχει κάτι που να τον εμποδίζει να το κάνει τώρα. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, και οι Δημοκρατικοί θα επιθυμούσαν να ψηφιστεί και από τα δύο κόμματα ένα τέτοιο μέτρο. Οι δε Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, που επιδιώκουν επανεκλογή τους, θα ήταν ευτυχείς να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους τους και να τους πουν ότι μειώνουν τους φόρους. Το θέμα είναι ότι ο ίδιος ο Τραμπ δεν έχει κανένα συμφέρον να το πράξει, όπως προσθέτει ο Τζέισον Ισλεϊ. Εν τω μεταξύ, αναφορικά με τις φοροαπαλλαγές του Δεκεμβρίου του 2017, που είχαν ανέλθει σε 1,5 τρισ. δολάρια, αυτές κυρίως ευνόησαν τους πλουσίους και τους επιχειρηματικούς κολοσσούς, των οποίων ο συντελεστής από 35% έφθασε στο 21%. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα των New York Times στα τέλη του 2019, δεν υπήρξε ουσιαστική σχέση μεταξύ των φοροαπαλλαγών αυτών και των επενδύσεων. Και αυτό, γιατί οι εταιρείες και οι κλάδοι με τις υψηλότερες μειώσεις φόρου ήταν που αύξησαν λιγότερο τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή