«Πρώτη» της Προέδρου με πολιτικό λόγο

«Πρώτη» της Προέδρου με πολιτικό λόγο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την τοποθέτηση της επιλογής της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο ιστορικό πλαίσιο, ο πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας με θεσμικότητα και θερμά λόγια επέδωσε χθες το μεσημέρι στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας την απόφαση του Κοινοβουλίου, που την εξέλεξε για το ύπατο αξίωμα της χώρας. Ο κ. Τασούλας προσήλθε στο γραφείο της κ. Σακελλαροπούλου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, συνοδευόμενος από τους αντιπροέδρους και τον γενικό γραμματέα της Βουλής, χαρακτηρίζοντας στην προσφώνησή του «αξιοκρατική και ενωτική» την επιλογή της από τον πρωθυπουργό.

Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκινημένη έδωσε το στίγμα της πολιτικής της για τα μείζονα προβλήματα της χώρας, σημειώνοντας με έμφαση ότι έχει «πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζεται και του χρέους που αναλαμβάνει». Παρουσία της αντιπροσωπείας της Βουλής η νέα Πρόεδρος δήλωσε την πρόθεσή της «να υπηρετήσει τον συνταγματικό της ρόλο» σε συνεργασία, όπως είπε, με το Κοινοβούλιο, τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κινούμενη σε πολιτικό πλαίσιο, η κ. Σακελλαροπούλου, με βαθιά θεσμική προσήλωση, αναφέρθηκε στη διεθνή πραγματικότητα, στα σύνθετα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής, σημειώνοντας με έμφαση πως η Ελλάδα «είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και αποτελεί  παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης και πολιτισμού», για να τονίσει πως «απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων». Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στην ανάγκη ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου. Με ευγένεια και σεμνότητα ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία της Βουλής για τις θερμές ευχές και την υπερψήφισή της, ενώ δεν αρνήθηκε να ικανοποιήσει και το αίτημα του αντιπροέδρου της Βουλής από το ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου που της ζήτησε να βγάλουν μία «σέλφι».

Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε παραίτηση από τη θέση της ως προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, δίχως να περιμένει την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της στις αρχές Μαρτίου, οπότε και λήγει η θητεία του σημερινού Προέδρου κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Σε σύντομη συνάντησή της με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον χώρο της Δικαιοσύνης, μετά την ολοκλήρωση του τελετουργικού παράδοσης της απόφασης της Βουλής, η κ. Σακελλαροπούλου, ήταν άνετη και συγκινημένη, προσηνής και με σεμνότητα, δίδοντας την εντύπωση ότι η προσπάθειά της ήταν να ελέγξει τη συγκίνησή της και να προετοιμαστεί για την άσκηση των καθηκόντων της στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Προς τούτο, άλλωστε, φέρεται η νέα Πρόεδρος να θεωρεί όλα τα «συμπαρομαρτούντα» του προεδρικού θώκου αναγκαία και η ίδια δηλώνει άνετη να υπηρετήσει τον θεσμικό της ρόλο με όσα τον συνοδεύουν και τον υποδηλώνουν, (αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου, ασφάλεια, συνοδείες και λοιπά).

Σχετικά με το πρόγραμμά της των επομένων ημερών, πληροφορίες από το περιβάλλον της αναφέρουν πως θα βρίσκεται κάποιες ώρες στο ανώτατο δικαστήριο για κάποιες τελευταίες διευθετήσεις, ενώ η ίδια έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να διαμένει στο σπίτι της στο Μεταξουργείο και δεν θα διαμείνει στο Προεδρικό Μέγαρο, κάτι που άλλωστε δεν είχαν επιλέξει τα τελευταία χρόνια και οι προκάτοχοί της.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίδοσης στο ΣτΕ της απόφασης της Βουλής, πολλοί ανώτατοι δικαστικοί ήταν παρόντες για να ζήσουν από κοντά την τιμή που θεωρούν ότι περιποιείται στο δικαστήριο και στη Δικαιοσύνη με την επιλογή της, ενώ είχαν προσέλθει και ανώτατοι δικαστικοί, επίτιμοι, όπως ο παλιός πρόεδρος του ΣτΕ Χρήστος Γεραρής και ο αντιπρόεδρος Μιχ. Βροντάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή