Γερμανοί Πράσινοι και βιομήχανοι δεν είναι πλέον εχθροί

Γερμανοί Πράσινοι και βιομήχανοι δεν είναι πλέον εχθροί

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κόμμα των Πρασίνων στη Γερμανία δεν θεωρεί πλέον τις εταιρείες και τις τράπεζες «εχθρούς», αλλά αναγκαίους εταίρους στη μάχη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ομοίως, οι Γερμανοί βιομήχανοι δεν θεωρούν πλέον τους Πρασίνους ένα κόμμα που τάσσεται κατά της επιχειρηματικότητας, αλλά συμμάχους στη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην προσπάθεια να εγκαταλείψει το Βερολίνο τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και να αυξήσει σημαντικά τις δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές.

Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι Πράσινοι συγκεντρώνουν μεταξύ 21% και 23% των ψήφων, επίδοση που, αν επαληθευθεί στις εκλογές του φθινοπώρου 2021, θα σημαίνει πως είτε θα αποτελέσουν τον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) είτε θα ηγηθούν μιας κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke).

«Δεν είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε στους πολιτικούς μας στόχους, ιδιαίτερα όσον αφορά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», λέει στους Financial Times η Καταρίνα Ντρέγκε, βουλευτής των Πρασίνων και εκπρόσωπός τους σε θέματα οικονομικής πολιτικής. «Ωστόσο, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Αν παρουσιάσει η βιομηχανία ένα καλύτερο εργαλείο από αυτό που έχουμε εμείς κατά νουν, είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε πορεία. Αυτό είναι κάτι νέο για τους Πρασίνους», προσθέτει.

Η αλλαγή δεν έχει περάσει, φυσικά, απαρατήρητη. «Βλέπουμε ότι τα τελευταία ένα-δύο χρόνια έχει αυξηθεί κατά πολύ το ενδιαφέρον των Πρασίνων για τις επιχειρήσεις, ιδίως στην κορυφή του κόμματος. Πλέον, δεν θεωρούν τις επιχειρήσεις εχθρό, αλλά μέρος της λύσης. Αλλά υπάρχει επίσης μεγαλύτερη προθυμία από την πλευρά των επιχειρήσεων να μιλήσουν με τους Πρασίνους και να είναι πιο ανοιχτές στις ιδέες τους», λέει στους F.T. ο Γιόακιμ Λανγκ, διευθυντής της πανίσχυρης Ενωσης Γερμανικών Βιομηχανιών. «Αν βρεθούμε στην κυβέρνηση, θέλουμε να εφαρμόσουμε γρήγορα την πολιτική μας. Οπότε λέμε στους επιχειρηματίες: ελάτε να συζητήσουμε τώρα», καταλήγει η Ντρέγκε.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή