Επενδύει 150 εκατ. στην Dimand ο αμερικανικός όμιλος H.I.G. Capital

Επενδύει 150 εκατ. στην Dimand ο αμερικανικός όμιλος H.I.G. Capital

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια σημαντική συμφωνία χρηματοδότησης προχώρησαν η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate και ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους διεθνώς, η αμερικανική H.I.G. Capital, η οποία διαθέτει υπό διαχείριση συνολικά κεφάλαια 35 δισ. δολαρίων. Οπως έγινε γνωστό, η H.I.G., μέσω του «βραχίονά» της στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, της H.I.G. Europe Realty, θα χρηματοδοτήσει την επόμενη γενιά έργων ανάπτυξης ακινήτων της Dimand Real Estate, δίνοντας έμφαση στην αγορά γραφείων και στον κλάδο της φιλοξενίας (ξενοδοχεία και κατοικίες).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει τη χορήγηση μιας ανοικτής γραμμής πίστωσης, ύψους της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ, με την οποία η ελληνική εταιρεία θα μπορέσει να ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά της, καθώς προετοιμάζεται για τη συμμετοχή της σε μεγάλα νέα έργα ανάπτυξης. Με τη συνδρομή και δανειακής μόχλευσης, η διοίκηση της Dimand είναι πλέον σε θέση να «τρέξει» νέα έργα ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει η προοπτική και περαιτέρω χρηματοδότησης.

«Η συμφωνία αυτή θα μας προσφέρει πολύ σημαντική ρευστότητα και ταυτόχρονα θα μας επιτρέψει να έχουμε ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και ευελιξία προκειμένου να προχωρήσουμε στις επενδύσεις που μας ενδιαφέρουν», σημειώνει στην «Κ» ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, επικεφαλής της Dimand Real Estate. Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ των έργων που είναι πιθανό να χρηματοδοτηθούν από τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι, π.χ., μελλοντικά έργα που θα αναζητήσει η εταιρεία εντός της έκτασης του Ελληνικού, ή οι Γούρνες στο Ηράκλειο, όπου σχεδιάζει να συμμετάσχει στον σχετικό διαγωνισμό αξιοποίησης που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της H.I.G. Europe Realty, Ρικάρντο Νταλόλιο, σημείωσε: «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε μια αγορά ακινήτων που βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. Στην παρούσα συγκυρία επενδύουμε σε μια εταιρεία υψηλής ποιότητας, με ισχυρά περιουσιακά στοιχεία». Αξίζει να σημειωθεί ότι η H.I.G. δεν θα αποκτήσει μετοχική συμμετοχή στην Dimand. Σημειωτέον ότι ο επενδυτικός όμιλος H.I.G. έχει αναπτύξει σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια. Πριν από λίγους μήνες εισήλθε ως στρατηγικός επενδυτής στην εταιρεία Mayor Hotels & Resorts, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της τέσσερα πολυτελή ξενοδοχεία στην Κέρκυρα. Πρόκειται για το Mayor Mon Repos Palace «ART Hotel», το Mayor Capo Di Corfu, το Mayor La Grotta Verde Grand Resort και το Mayor Pelekas Monastery. Αντίστοιχα, το 2018 είχε αποκτήσει και δύο ξενοδοχεία στη Ρόδο, αντί ποσού 55 εκατ. ευρώ. Ο λόγος για τις μονάδες Paradise Village και Amilia Mare. Επίσης, ο όμιλος επιδιώκει συμμετοχή και σε αναδιαρθρώσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, έχοντας ήδη αποκτήσει χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 50 εκατ. ευρώ, με οφειλές της Χαλυβουργίας Ελλάδος. Πρόκειται για δάνεια που είχε χορηγήσει η Eurobank. Η πρώτη επένδυση του ομίλου στην Ελλάδα έγινε το 2014 και αφορούσε τη διάσωση της βιομηχανίας Μαΐλλη.

Υπενθυμίζεται ότι η Dimand έχει ήδη σε εξέλιξη μια σειρά έργων ανάπτυξης ακινήτων, κυρίως σε συνεργασία με την EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης). Κατ’ αρχάς, τους επόμενους μήνες πρόκειται να αναλάβει την εκμετάλλευση του Πύργου του Πειραιά, προχωρώντας σε μια επένδυση της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του κτιρίου. Επίσης, αυτή την περίοδο ολοκληρώνει την ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» στον Αγ. Διονύσιο του Πειραιά, έργο συνολικής επένδυσης της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει και μια νέα επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ για την κατασκευή 200 επιπλωμένων διαμερισμάτων στην ίδια περιοχή. Βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού, θα δημιουργηθούν περίπου 9.000-10.000 τ.μ., που στη συνέχεια θα εκμισθωθούν. Το έργο θα λειτουργήσει από τις αρχές του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή