«Ναι» από την ΟΜΕ-ΟΤΕ στη νέα σύμβαση εργασίας

«Ναι» από την ΟΜΕ-ΟΤΕ στη νέα σύμβαση εργασίας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία οδηγούνται εργαζόμενοι και διοίκηση στον ΟΤΕ, μετά τον ανασχηματισμό της ηγεσίας στο ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο του οργανισμού, την Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ. Ειδικότερα, η χθεσινή αλλαγή προεδρείου στην ΟΜΕ-ΟΤΕ οδήγησε τελικά στην αποδοχή της συμφωνίας που είχε κλείσει την περασμένη Δευτέρα και η οποία ωστόσο δεν υπογράφηκε με ευθύνη των συνδικαλιστών της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Η συμφωνία αυτή προσφέρει βελτιώσεις στη μισθοδοσία των εργαζομένων στον οργανισμό, πέριξ του 5% από 1ης Ιανουαρίου 2020 και της τάξης του 3% από 1ης Αυγούστου 2021. Η συμφωνία επομένως αφορά 19μηνη Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) και μονογράφηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων στον ΟΤΕ. Η συμφωνία αυτή προβλέπει τη βελτίωση των μισθών στους «παλιούς» εργαζομένους στον ΟΤΕ, δηλαδή σε όσους είχαν προσληφθεί προ της 1ης Μαρτίου 2015, κατά 8,5%.

Συγκεκριμένα, η βελτίωση αυτή ανέρχεται σε 4,5% από 1ης Ιανουαρίου 2020, ενώ επιπλέον βελτίωση κατά 4% προβλέπεται να εφαρμοστεί μετά την 31η Ιουλίου 2021. Με τον τρόπο αυτό, οι απώλειες στις αποδοχές (από τις περικοπές που εφαρμόστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης) για τους «παλιούς» εργαζομένους του ΟΤΕ, από το 9,5% που είναι σήμερα, θα περιοριστούν στο 1%. Παράλληλα θα επανέλθει το 40ωρο εργασίας την εβδομάδα, αντί 35ώρου που ισχύει σήμερα, ως αντιστάθμισμα στη μείωση των μισθών κατά 9,5%. Το 40ωρο, προβλεπόταν, εφόσον η συμφωνία γινόταν αποδεκτή από την ΟΜΕ-ΟΤΕ, ότι θα επέστρεφε μετά την 31η Ιουλίου 2021. Οι «παλιοί» εργαζόμενοι στον ΟΤΕ επίσης χάνουν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας που είχαν πετύχει μεχρί 30 Δεκεμβρίου 2019.

Για τους «νέους» εργαζομένους στον ΟΤΕ, με τη νέα συμφωνία που αναμένεται να υπογράφει ακόμη και σήμερα Πέμπτη, η διοίκηση του ΟΤΕ προσφέρει αύξηση μισθών κατά 5,5% από 1ης Ιανουαρίου 2020 και επιπλέον αύξηση 2% μετά την 31η Ιουλίου 2021. Παράλληλα διατηρεί το δικαίωμα η διοίκηση, στη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, να δίδει περαιτέρω αυξήσεις ανάλογα με την απόδοση και τα προσόντα τους.

Η επιδίωξη αυτή της διοίκησης του ΟΤΕ υπαγορεύεται αφενός από το γεγονός ότι οι «νέοι» εργαζόμενοι έχουν χαμηλότερες αποδοχές από τους παλαιότερους συναδέλφους τους μέσα στον ΟΤΕ, αφετέρου επειδή θέλει να δώσει κίνητρα παραμονής στους νέους εργαζομένους. Οι τελευταίοι, ως οι καλύτερα καταρτισμένοι και ως οι χειρότερα αμειβόμενοι, είναι πιο επιρρεπείς στην αποσκίρτησή τους από τη μισθοδοσία του ΟΤΕ.

Η επίτευξη της συμφωνίας ήρθε με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ, η οποία πέτυχε να συσπειρώσει τα μέλη του προεδρείου της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Αντίθετα, διεσπαρμένη εμφανίστηκε η ΔΑΚΕ-ΟΤΕ, της οποίας τρία μέλη απουσίαζαν από την ψηφοφορία. Ετσι η συμφωνία πέρασε από το συμβούλιο της ΟΜΕ-ΟΤΕ που συνεδρίασε χθες αργά το βράδυ, με 16 ψήφους υπέρ, έναντι 13 κατά.

Αρνητικά ψήφισαν όλοι οι εκπρόσωποι που υποστηρίζονται από αριστερά κόμματα, π.χ. ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.

Σημειώνεται ότι χθες υπήρξε μαραθώνιος διαβουλεύσεων στην ΟΜΕ-ΟΤΕ μετά τη μεταμεσονύχτια προχθεσινή παραίτηση του προεδρείου της συνδικαλιστικής οργάνωσης, εξαιτίας των εσωτερικών συγκρούσεων και διαγκωνισμών. Η νέα ΕΣΣΕ του ΟΤΕ ήταν άγνωστο αν θα υπογραφόταν αργά χθες το βράδυ ή θα υπογράφει σήμερα το πρωί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή