Ο ΔΗΚΤΗΣ (23/01/20)

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δάνεια 330 εκατ. από την ΕΤΕπ

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Αντριου Μακ Ντάουελ, προκειμένου να υπογράψει δύο δανειακές συμβάσεις με την κυβέρνηση: για την κάλυψη από την ΕΤΕπ μέρους της εθνικής συμμετοχής σε επιλεγμένα επιχειρησιακά προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους της περιόδου 2014-2020, ύψους 150 εκατ. ευρώ, και για τη συγχρηματοδότηση από την ΕΤΕπ της κατασκευής του αεροδρομίου «Νέον Ηράκλειον» στην Κρήτη, ύψους 180 εκατ. ευρώ, σε 4 δόσεις.

Ο κ. Μακ Ντάουελ θα συναντηθεί το πρωί με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και στη συνέχεια, μαζί με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, θα υπογράψει τις δύο δανειακές συμβάσεις, παρουσία και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη.

Εντός του 2020 αλλάζει και η επικουρική ασφάλιση

Την ώρα που το ασφαλιστικό σχέδιο νόμου βρίσκεται στην τελική ευθεία προς τη Βουλή, η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου έβγαλε άλλη είδηση. Οπως προκύπτει από την ενημέρωση των συντακτών, μετά το «νέο ασφαλιστικό σύστημα» που προωθείται αναμένεται να υπάρξει «και νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης».  Φαίνεται λοιπόν πως παρά την αποχώρηση του υφυπουργού για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το σχέδιο της επιτροπής Μηταράκη παρέμεινε στα συρτάρια προς αξιοποίηση…

Το… μυστηριώδες ράλι της μετοχής της Finansbank

Ενα… ανεξήγητο ράλι έχει καταγράψει η μετοχή της QNB Finansbank, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της πλέον να είναι ίση με αυτήν της Barclays και να ξεπερνά τη συνολική χρηματιστηριακή αξία όλων των  τουρκικών τραπεζών. Φέτος, σημειώνει κέρδη 174% μετά και το εκρηκτικό +316% πέρυσι, ενώ συνολικά από το 2016 όταν η Qatar National Bank την εξαγόρασε από την Εθνική Τράπεζα, η τιμή της μετοχής της έχει ανέβει κατά 17 φορές. Οπως επισημαίνουν αναλυτές στο Bloomberg, δεν υπάρχει κανένας θεμελιώδης λόγος πίσω από αυτό το «μυστηριώδες» ράλι…

Στην Ιαπωνία αναζητώντας επενδύσεις

Σειρά επαφών για την προοπτική ιαπωνικών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας στη χώρα μας, θα έχει ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου για την οποία αναχωρεί το Σάββατο μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννη, και τον υφυπουργό  Ανάπτυξης Γ. Τσακίρη. Ο κ. Θωμάς θα συναντηθεί στο Τόκιο με τον υφυπουργό Οικονομίας, Βιομηχανίας και Εμπορίου Shyji Miyamoto αλλά και στελέχη της   ΤΕPCO Power Grid, διαχειριστή δικτύων και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας, η οποία φέρεται να ενδιαφέρεται για τον ΔΕΔΔΗΕ. Οι τρεις υφυπουργοί θα συναντηθούν επίσης με την JBIC,  κρατική επενδυτική τράπεζα που δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο.

Τέλος ο έλεγχος των Α.Ε. από τις Περιφέρειες

Τέλος στην άσκηση ελέγχου νομιμότητας από τις Περιφέρειες στις ανώνυμες εταιρείες μπαίνει στις 31 Ιανουαρίου 2020, καθώς από την ημέρα εκείνη ο σχετικός έλεγχος περνά στις υπηρεσίες Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) των Επιμελητηρίων. Οι υπηρεσίες αυτές θα έχουν επίσης αρμοδιότητα και για τον έλεγχο πληρότητας, για τους μετασχηματισμούς, όπως είναι για παράδειγμα οι συγχωνεύσεις, αλλά και για την καταχώριση των στοιχείων των επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι έλεγχος νομιμότητας θα γίνεται από τις υπηρεσίες ΓΕΜΗ μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η πράξη δεν πραγματοποιείται με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Και αυτό διότι το συμβολαιογραφικό έγγραφο έχει χαρακτήρα δημόσιου εγγράφου και η κατάρτισή του εμπεριέχει τον απαιτούμενο έλεγχο νομιμότητας. Μένει, πάντως, να δούμε εάν με τις παραπάνω αλλαγές  θα μπει τέλος στην ταλαιπωρία, αλλά και εν μέρει στην αδιαφάνεια και ατιμωρησία που υπήρχε λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην ελεγκτική διαδικασία από ορισμένες Περιφέρειες.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή