Εν μέσω έντασης και οξύτητας υπερψηφίστηκαν τρία άρθρα του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των ΑΕΙ

Εν μέσω έντασης και οξύτητας υπερψηφίστηκαν τρία άρθρα του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των ΑΕΙ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε κλίμα έντασης και οξύτητας ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας.

Τα άρθρα του νομοθετήματος που είχαν τεθεί, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, σε ονομαστική ψηφοφορία, τελικώς εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.

Μεταξύ αυτών και το επίμαχο άρθρο 50 που αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων κολλεγίων. Το συγκεκριμένο άρθρο εγκρίθηκε μόνο από την κυβερνώσα πλειοψηφία (153 «ναι» έναντι 136 «κατά»), ενώ τα δύο άλλα με ευρύτερη πλειοψηφία – και από ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Πριν από την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας – μια διαδικασία που θεωρήθηκε και ήταν συνέχεια της διαδικασίας ψήφισης του σχεδίου νόμου που είχε αρχίσει προχθές και διεκόπη για σήμερα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζήτησε να προβεί σε δήλωση προς την εθνική αντιπροσωπεία. Η προεδρεύουσα της συνεδρίασης Σοφία Σακοράφα, επικαλούμενη τον Κανονισμό και ακριβώς το γεγονός ότι ουσιαστικά και τυπικά βρισκόταν σε εξέλιξη διαδικασία ψηφοφορίας, αρνήθηκε να δώσει άδεια για μια τέτοια δήλωση.

Άδεια παρεσχέθη μετά το τέλος της ψηφοφορίας, με την κυρία Ξενογιαννακοπούλου να καταγγέλλει την υπουργό Παιδείας για τη στάση της στο θέμα των κολλεγίων.

Αντίστοιχες καταγγελτικές δηλώσεις έκαναν και οι εκπρόσωποι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι για την «κατάργηση» του επίμαχου άρθρου 50 ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για δικαστική προσφυγή, το ΚΙΝΑΛ για εξάντληση όλων κοινοβουλευτικών «όπλων», ενώ το ΚΚΕ για τη δράση του κινήματος.

Το κλίμα μετωπικής αντιπαράθεσης στην αίθουσα της Ολομέλειας συνεχίστηκε αμέσως μετά, με την έναρξη της συζήτησης για το εκλογικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Με παρεμβάσεις εκ μέρους ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, ετέθη θέμα αντισυνταγματικότητας διατάξεων του νομοσχεδίου.

Αναλυτικότερα, ως προς τη διαδικασία, επί 289 παρόντων βουλευτών: Υπέρ του άρθρου 16 για τον τρόπο χρηματοδότησης των πανεπιστημίων τάχθηκαν 185, ενώ κατά ψήφισαν 104 βουλευτές.

Υπέρ του άρθρου 33 για την αναστολή λειτουργίας των 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων τάχθηκαν 163, έναντι 111 που καταψήφισαν και 15 που δήλωσαν «παρών».

Υπέρ του άρθρου 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων τάχθηκαν 153 βουλευτές, έναντι 136 που καταψήφισαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή