Οι Δεσμώτες του Φαλήρου επιστρέφουν στο ΚΑΣ

Οι Δεσμώτες του Φαλήρου επιστρέφουν στο ΚΑΣ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αστραψε και βρόντηξε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη χθεσινή σύσκεψη με αντικείμενο την ομαδική βιαιοταφή των Δεσμωτών στο Φάληρο. Είχε προηγηθεί αυτοψία στο σημείο και, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, «η εικόνα που εμφανίζει η ανασκαφή των Δεσμωτών είναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Το εύρημα το οποίο προκάλεσε το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας εγκαταλείφθηκε στη τύχη του». Η υπουργός ζήτησε την αναπομπή του ευρήματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ώστε να συζητήσει εκ νέου αν επιμένει στην κατά χώρα διατήρηση των ευρημάτων.

Το πολυάνδρειο των Δεσμωτών, ομαδική ταφή 79 ανθρώπινων σκελετών αλυσοδεμένων μεταξύ τους στους καρπούς, αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2016 κατά τη διάρκεια ανασκαφής στην Εσπλανάδα του Φαλήρου. Η απόφαση του ΚΑΣ τότε ήταν να προκριθεί η κατά χώρα διατήρηση, αλλά αυτά που έγιναν για να διασφαλιστεί το εύρημα δεν ήταν αρκετά.

«Παραγγέλθηκε από τη Διεύθυνση Συντήρησης του ΥΠΠΟ, που είχε την ευθύνη, μια ειδική τέντα από τη Γερμανία, αλλά η λύση αυτή είχε διάρκεια ενός έτους», λέει στην «Κ» η Στέλλα Χρυσουλάκη, έφορος αρχαιοτήτων Δυτ. Αττικής, Πειραιώς και Νήσων. Η κ. Χρυσουλάκη, ως υπεύθυνη της ανασκαφής, ήταν από την αρχή υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των ευρημάτων, αλλά αυτό δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία. «Το ίδιο θα εισηγηθώ και τώρα», τονίζει. «Να αποσπαστούν, να συντηρηθούν και να επανατοποθετηθούν όταν θα έχει κατασκευαστεί ένα κτίσμα που θα μπορεί να προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες». Στην ερώτηση εάν μπορεί να εγγυηθεί την απόσπαση, πάντως, απαντά ότι τέσσερα χρόνια μετά, δεν μπορεί να δώσει τέτοιες εγγυήσεις.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή