Νέες ταινίες: Ναζί παρωδία, δράμα στο Περού

Νέες ταινίες: Ναζί παρωδία, δράμα στο Περού

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τζότζο ★★★½

ΚΩΜΩΔΙΑ (2019)

Σκηνοθεσία: Τάικα Γουατίτι

Ερμηνείες: Ρόμαν Γκρίφιν Ντέιβις, Τάικα Γουατίτι, Σκάρλετ Γιόχανσον

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Τάικα Γουατίτι, ο οποίος τράβηξε προ ολίγων ετών τα βλέμματα με το παλαβά χιουμοριστικό «Thor: Ragnarog», επιστρέφει εδώ με μια τολμηρή παρωδία, η οποία τον οδηγεί θριαμβευτικά (6 υποψηφιότητες) και στην οσκαρική βραδιά. Ο δεκάχρονος Τζότζο ζει με τη μητέρα του (Σκάρλετ Γιόχανσον) στο Βερολίνο του 1944 και όπως τα περισσότερα αγόρια της ηλικίας του είναι πιστός στο καθεστώς των ναζί. Εχοντας μάλιστα για φανταστικό φίλο τον… Αδόλφο Χίτλερ (τον υποδύεται ο ίδιος ο Γουατίτι), το μοναχικό αγόρι βάζει τα δυνατά του ώστε να γίνει πρότυπο νεαρού άριου, άρτια εκπαιδευμένου και έτοιμου για μάχη κατά των εχθρών της Γερμανίας και του Φύρερ. Τα πάντα, ωστόσο, θα αλλάξουν όταν ο Τζότζο ανακαλύπτει πως η μητέρα του κρύβει μια μικρή Εβραιοπούλα μέσα στους τοίχους του σπιτιού τους.

Ο Γουατίτι σατιρίζει ανελέητα τη ναζιστική Γερμανία, έχοντας στο επίκεντρο τη μαζική πλύση εγκεφάλου και τους απίθανους μύθους που έγιναν πιστευτοί από μικρούς και μεγάλους προκειμένου να στηριχθούν οι θηριωδίες του πολέμου. Ο ρυθμός της ταινίας, χάρη στο εξαιρετικό μοντάζ, παραμένει υψηλός σε όλη τη διάρκεια, ενώ μερικές πραγματικά απολαυστικές κωμικές σκηνές θυμίζουν τα σχετικά αποσπάσματα από το «Αδωξη Μπάσταρδη» του Κουέντιν Ταραντίνο.

Μοναδικό ψεγάδι κάποια κλισέ και ευκολίες, που όμως μικρή σημασία έχουν μπροστά σε ένα γενικώς ζωντανό και με έξυπνες ιδέες σύνολο.

Τραγούδι χωρίς όνομα ★★½

ΔΡΑΜΑ (2019)

Σκηνοθεσία: Μελίνα Λεόν

Ερμηνείες: Πάμελα Μεντόζα, Τόμι Παράγα, Λούσιο Ρόχας

Η Περουβιανή Μελίνα Λεόν κάνει το σκηνοθετικό ντεμπούτο της αφηγούμενη μια τραγική ιστορία από το παρελθόν της χώρας της. Η νεαρή Τζορτζίνα, έγκυος και πάμπτωχη, πηγαίνει στη Λίμα για να γεννήσει σε μια κλινική που, όπως άκουσε στο ραδιόφωνο, υπόσχεται δωρεάν περίθαλψη. Εκεί ωστόσο απατεώνες θα κλέψουν το μωρό της μετά τη γέννα, αφήνοντάς την απελπισμένη και αβοήθητη. Υστερα από παλινωδίες, εκείνη θα καταλήξει στα γραφεία μιας μεγάλης εφημερίδας, συγκινώντας με την υπόθεσή της έναν μοναχικό δημοσιογράφο.

Οι πολλαπλές κλοπές νεογέννητων που συντάραξαν το Περού στις αρχές της δεκαετίας του 1980 γίνονται εδώ το θέμα μιας ταινίας, που πειραματίζεται σε επίπεδο εικονοποιίας αλλά (περισσότερο) και ήχου: ασπρόμαυρη φωτογραφία που θυμίζει κάπως το περυσινό «Ρόμα», αναπάντεχα voice over, αυξομειώσεις της ηχητικής έντασης κ.ά. Οι ιδέες είναι ενδιαφέρουσες, αν και όχι πάντα λειτουργικές, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν την ατμόσφαιρα μιας καφκικής γραφειοκρατίας και διαφθοράς που, σαν τέρας, ορθώνεται μπροστά στην τρομαγμένη κοπέλα· από την άλλη, ο ευσυνείδητος δημοσιογράφος, που έχει μια δική του προσωπική (και μάλλον άτσαλα ανεπτυγμένη) υπο-ιστορία, αγωνίζεται να φτάσει στο τέρμα της υπόθεσης, καταλήγοντας να κινδυνέψει και ο ίδιος.

Cats ★

Σκηνοθεσία: Τομ Χόπερ

Ερμηνείες: Τζούντι Ντεντς, Ιαν Μακέλεν, Ιντρις Ελμπα

Οι «Γάτες» πάνε σινεμά

Ο βραβευμένος με Οσκαρ για τον «Λόγο του βασιλιά» Τομ Χούπερ αναλαμβάνει να μεταφέρει, σε μια σύγχρονη επί της οθόνης εκδοχή, το κλασικό μιούζικαλ «Cats» του Αντριου Λόιντ Βέμπερ. Κάπως έτσι συναντούμε τις κινηματογραφικές Γάτες, στο κεντρικό Λονδίνο και στο Σόχο του 1930, στη χρυσή εποχή των μιούζικαλ. Μια πλειάδα διάσημων ηθοποιών, όπως η Τζούντι Ντεντς, ο Ιντρις Ελμπα και ο Ιαν Μακ Κέλεν, χαρίζουν τις φωνές και τα πρόσωπά τους, τα οποία ενσωματώνονται χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία σε σώματα… αιλουροειδών. Δυστυχώς, ωστόσο, το πάντρεμα είναι μάλλον αποτυχημένο, στα όρια του γελοίου, όπως και συνολικά η ταινία, η οποία μοιάζει με προχειροφτιαγμένο κολάζ δίχως νόημα και ειρμό.

Η γκουβερνάντα ★★

Σκηνοθεσία: Φλόρια Σιγκισμόντι

Ερμηνείες: Μακένζι Ντέιβις, Φιν Γούλφχαρντ, Μπρούκλιν Πιρς

Το στρίψιμο… των κλισέ

Οι σεναριογράφοι του επιτυχημένου «The Conjuring» διασκευάζουν το κλασικό «Στρίψιμο της βίδας» του Χένρι Τζέιμς σε μια σύγχρονη μεταφορά, που ωστόσο ελάχιστα διαποτίζεται από το ρηξικέλευθο πνεύμα του λογοτεχνικού προτύπου του. Η νεαρή Κέιτ πιάνει δουλειά ως εσωτερική νταντά σε ένα αχανές εξοχικό αρχοντικό, υπεύθυνη για την ορφανή Φλόρα. Στο σπίτι, που μένει ακόμη μόνο η ηλικιωμένη οικονόμος, σύντομα καταφθάνει ο Μάιλς, μεγαλύτερος αδελφός της Φλόρα· κάπου εκεί τα πράγματα γίνονται τρομακτικά, με τα φαντάσματα να παίρνουν στο κυνήγι την Κέιτ. Η ατμόσφαιρα του θρίλερ χτίζεται αρκετά καλά, όμως τα ατελείωτα κλισέ δεν επιτρέπουν στην ταινία να ξεχωρίσει.

Ενωμένες πατούσες

Σκηνοθεσία: Ράινχαρτ Κλους

Ακούγονται: Θανάσης Κουρλαμπάς, Βασίλης Παπαστάθης

Κατοικίδια έτοιμα για όλα

Στον φανταστικό κόσμο των κατοικιδίων μάς μεταφέρει το φιλμ, που είναι μεταγλωττισμένο και στα ελληνικά. Μια παρέα από παραχαϊδεμένα, εγωιστικά κατοικίδια βρίσκει σοβαρούς μπελάδες, όταν οι μηχανές της υπερσύγχρονης μητρόπολής τους επαναστατούν και παίρνουν την εξουσία, υποχρεώνοντας τους ανθρώπους-αφεντικά τους σε άτακτη φυγή. Υποχρεωμένα να παλέψουν για την επιβίωση πια, τα καλομαθημένα ζωάκια, με αρχηγό τη λουσάτη γάτα Μπελ, αναγκάζονται να συμμαχήσουν με τον Ρότζερ, έναν σκληραγωγημένο αδέσποτο σκύλο, ξεκινώντας μαζί του μια επική περιπέτεια προκειμένου να σώσουν τους εαυτούς τους αλλά και τους ανθρώπους από την απόλυτη καταστροφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή