Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Οι... διασταυρώσεις των ρευματοκλοπών

Κύριε διευθυντά
Στο φύλλο της 15ης Ιανουαρίου 2020 της «Καθημερινής» δημοσιεύεται η πρόθεση της ΔΕΗ να μετακυλίσει στους συνεπείς πελάτες της τον λογαριασμό των «ρευματοκλοπών» στο δίκτυό της. Οι «ρευματοκλοπές» γίνονται από πελάτες των οποίων η ΔΕΗ έχει διακόψει την ηλεκτροδότηση, λόγω μεγάλης καθυστέρησης στην εξόφληση των λογαριασμών τους, πελάτες οι οποίοι προβαίνουν σε επανασύνδεσή τους με το δίκτυο.

Η ΔΕΗ γνωρίζει τις διακοπείσες συνδέσεις και τάχιστα μπορεί να εξακριβώσει τη «ρευματοκλοπή», να κάνει νέα διακοπή της σύνδεσης αλλά και να ζητήσει τη δίωξη του δράστη του αδικήματος της αυτοδικίας.

Ως συνεπής πελάτης της ΔΕΗ διερωτώμαι: Η διοίκησή της θεωρεί ορθές τις, κατά καθήκον της, ενέργειές της στο πρόβλημα αυτό, για την προστασία της έναντι των «ρευματοκλεπτών», και στη μετακύλιση της ζημίας της στην πλάτη των συνεπών (αφελών;) πελατών της;

Ανάλογο διερώτημα υποβάλλεται και στους εποπτεύοντες τη ΔΕΗ υπουργούς.

Κων. Σπ. Αποστολοπουλος, Αθήνα

Ας σεβαστούμε επιτέλους τα παιδιά

Κύριε διευθυντά
Χρόνια τώρα η ελληνική πολιτεία υποστηρίζει νομικά τη γονεϊκή αποξένωση των παιδιών από τον έναν γονέα σε περιπτώσεις διαζυγίου. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο υποχρεώνει τα ελληνικά δικαστήρια σε περιπτώσεις διαζυγίου με αντιδικία να αναθέσουν την επιμέλεια στον έναν γονέα, συνήθως στη μητέρα, και να τη στερήσουν από τον άλλο.

Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά που μέχρι εκείνη τη στιγμή ζούσαν και με τους δύο γονείς ή τουλάχιστον είχαν απρόσκοπτη πρόσβαση σ’ αυτούς και στις οικογένειές τους, μεγαλώνουν πια με τη μία γονεϊκή πλευρά, ενώ στην άλλη δίνονται δικαιώματα «επικοινωνίας», συχνά μόνο ώρες κάθε μία ή δύο εβδομάδες και αυτό έπειτα από σειρά δικαστηρίων, ειδικά όταν η πλευρά που έχει την επιμέλεια επιχειρεί να εκδικηθεί τον άλλο γονέα, πράγμα πολύ σύνηθες (βλ. «Καθημερινή» 7.1.2020).

Ο γονιός στον οποίο επιβάλλεται στέρηση της επιμέλειας των παιδιών του μόνο και μόνο επειδή χωρίζει, περιορίζεται αυτομάτως σε έναν δευτερεύοντα ρόλο στη ζωή των παιδιών του.

Οι παππούδες και γιαγιάδες της μιας πλευράς αποκτούν δικαιώματα όχι μόνο περισσότερα από τους αντίστοιχους συγγενείς της άλλης αλλά και από τον στερημένο της επιμέλειας γονέα.

Η πολιτεία επιφορτίζει τους δικαστές να διαλέξουν ποιον γονέα θα τιμωρήσουν με στέρηση του δικαιώματος επιμέλειας, και εκείνοι το κάνουν συχνά με πολύ ζήλο.

Το νομικό αυτό πλαίσιο που ισχύει ακόμη στη χώρα μας όχι μόνο παράγει βαθιά τραυματισμένους πολίτες, πολίτες αδικαιολόγητα στερημένους αυτονόητων δικαιωμάτων, αλλά συντηρεί και μια ανισότητα που τείνει να θεωρείται φυσική από τους ίδιους τους πολίτες, ειδικά όσους την εκμεταλλεύονται ποικιλοτρόπως.

Η πολιτεία πρέπει να σταματήσει πια να τραυματίζει τόσο βάναυσα ζωές παιδιών και να στερεί αδικαιολόγητα δικαιώματα από ικανούς πολίτες.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για νομοθετική ρύθμιση της συνεπιμέλειας οφείλει να δώσει ένα τέλος στον χρόνιο αυτό παραλογισμό που συντηρεί πάθη, παράγει ανισότητα και βαθιά τραυματισμένους πολίτες.

Γιωργος Καραμανωλης, Αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο της Βιέννης

Curator ventris και εμβρυωρός

Κύριε διευθυντά
Παρακαλώ να επιτρέψετε μερικές παρατηρήσεις σχετικές με την αρθρογραφία συνεργάτου σας αλλά και πολλά σχόλια στην τηλεόραση όσον αφορά την απαγορευθείσα αφίσα περί αμβλώσεων. Κατ’ επανάληψιν απορρίπτεται η αφίσα διότι «λέει ψέματα». Εάν καλώς κατάλαβα, τα «ψέματα» είναι ανακρίβειες και υπερβολές σχετικά με τον χρόνο δημιουργίας οργάνων του εμβρύου. Ετσι χάνεται η ουσία του επιχειρήματος μέσω του  «πότε», ενώ το θέμα είναι το «εάν».

Το έμβρυο κατά τη στιγμή, την πρώτη στιγμή, της συλλήψεώς του κληρονομεί με το DNA των γονέων όλα του τα χαρακτηριστικά – φυσικά και διανοητικά, το φύλο του, όπως και μεγάλο μέρος της ιδιοσυγκρασίας και του χαρακτήρος του. Αυτή είναι η μόνη στιγμή όπου περνάει από την ανυπαρξία στην ύπαρξη. Επειτα όλα εξελίσσονται φυσιολογικά –όπως σε όλα τα θηλαστικά– και δεν αλλάζουν με τίποτε.

Επί χιλιάδες χρόνια τα αξιώματα της ηθικής προστατεύουν το έμβρυο. Ο Ιπποκράτης –εις τον όρκο του– απαγορεύει στους ιατρούς τη συνέργεια στην άμβλωση. Το έμβρυο αναγνωρίζεται ως πρόσωπο με –κληρονομικά μάλιστα– δικαιώματα  εις το Ρωμαϊκό Δίκαιο με τον θεσμό «curator ventris» και στον ελληνικό Αστικό Κώδικα με τον όρο «εμβρυωρός».

Πασίγνωστα στους πρωτοετείς, μέχρι να παρασυρθούν στην πλημμυρίδα –το τσουνάμι– της αριστερίλας που μεταμφιεσμένη ως «πολιτική ορθότητα» παρέσυρε πολλούς να πιστεύουν ότι αυτή είναι «πρόοδος».

Τηλέμαχος Μαρατος

Οι καπηλευτές μιας ιδεολογίας

Κύριε διευθυντά
Ελλείψει γνησίων-ιδεολόγων αριστερών πλημμύρισε η «αγορά» από αριστεροκάπηλους, οι οποίοι λυμαίνονται με περισσή θρασύτητα την ιδεολογία της Αριστεράς κατά τις τελευταίες δεκαετίες, αφού κατά τους νόμους της φυσικής, κανένα κενό δεν μένει επί πολύ «απλήρωτο».

Κάποιες ελάχιστες φωνές της ανόθευτης Αριστεράς χάνονται μέσα στη βοή της Συριζοαριστεροκαπηλείας και πνίγονται μέσα στα έντονα στροβιλίζοντα ρεύματά της. Το ότι η «αριστερά μόνη» δεν σημαίνει και πρόοδο το ομολογούν και οι ίδιοι ψευτοαριστεροί των ημερών μας.

Πώς αλλιώς θα μπορούσαν να αιτιολογηθούν οι τίτλοι «κόμμα της Αριστεράς και της Προόδου» και «κόμμα ΣΥΡΙΖΑ και Προοδευτική Συμμαχία»; Και ο μεν ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας «πολιτικός αχταρμάς» ήτοι ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ενωση Κεντρώων, ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ, Ν.Δ. και άλλους περιφερόμενους αστέγους, ενώ η Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα συνονθύλευμα αριστεριζόντων, γεφυροποιών, ισορροπιστών και ό,τι άλλο συνάδει με τους κάθε λογής κυνηγούς της εξουσίας.

Ολοι αυτοί λοιπόν εμφανίζονται στο πολιτικό προσκήνιο, ως εκπροσωπούντες «τρομάρα τους» τον αριστερό χώρο, διεκδικώντας ταυτόχρονα και τον χώρο της ανύπαρκτης ουσιαστικά κεντροαριστεράς με στόχο τη διεύρυνση του «αριστερού!» ΣΥΡΙΖΑ. Το θράσος δεν έχει γι’ αυτούς όρια, αλλά αφού μας σώθηκαν οι αγνοί-ιδεολόγοι αριστεροί, πρυτανεύουν ανενόχλητοι οι αριστεροκάπηλοι. Μένει να δούμε αν ο λαός τους πήρε «χαμπάρι» ή όχι.

Π. Καρακατσουλης, Ομότ. καθηγ. του Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών

Μεγάλο ευχαριστώ για τη μεγάλη χαρά

Κύριε διευθυντά
Θα θέλαμε δημοσίως να ευχαριστήσουμε ολόθερμα το νοσοκομείο «Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα», όπου γεννήθηκε και νοσηλεύτηκε το νέο μέλος της οικογένειάς μας, που ήρθε πρόωρα στον κόσμο τον Νοέμβρη του 2019. Οφείλουμε ευγνωμοσύνη και εκτίμηση για την άψογη και αποτελεσματική αντιμετώπιση τόσο του δύσκολου τοκετού όσο και της μετέπειτα φροντίδας του πρόωρου νεογνού.

Ειδικότερα, το αξιόλογο ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό του Νεογνολογικού Τμήματος Πρόωρων αξίζει συγχαρητήρια για το τεράστιο έργο ζωής που επιτελεί, αγκαλιάζοντας με στοργή και μέριμνα ακόμα και τους πιο μικρούς μαχητές, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία.

Οικογένεια, Κωνσταντινου Ιωαννιδη

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ