Η μολυβοθήκη της Προέδρου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μολυβοθήκη της νεοεκλεγείσας από τη Βουλή Προέδρου της Δημοκρατίας Αικ. Σακελλαροπούλου με την εμβληματική φυσιογνωμία της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, πάνω στο γραφείο της, προϊδεάζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει στο αξίωμα το οποίο αναλαμβάνει. Οποιος έχει δει το ντοκιμαντέρ «RBG» (από τα αρχικά της Γκίνσμπεργκ) αντιλαμβάνεται τις αντιστοιχίες: η αεικίνητη Αμερικανίδα δικαστής, στενή φίλη του σκληρότερου συναδέλφου της, του διαβόητου Αντονιν Σκαλία, έχει μακρά παράδοση στην οικοδόμηση συμβιβασμών, στην προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και στη συστηματική επίκληση του διεθνούς δικαίου.

Η πρώτη δήλωση της κ. Σακελλαροπούλου δείχνει ότι περίπου σε αυτά τα χνάρια θέλει να βαδίσει: στην οδό της συναίνεσης, των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

«Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα όπως αυτά περιγράφονται στο Σύνταγμα και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Μια κοινωνία που επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει  με αισιοδοξία το μέλλον. Διαβεβαιώνω ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου».

Μέσα στις τρεις αυτές καταληκτικές προτάσεις της δήλωσής της η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιέγραψε το όραμά της για την προεδρία.

Πρώτον, τον σεβασμό στο Σύνταγμα και στις ευρωπαϊκές συνθήκες που δεσμεύουν τη χώρα.

Δεύτερον, τη συγκρότηση εθνικής αυτοπεποίθησης μέσα από την υπέρβαση του μνημονιακού διχασμού στα χρόνια της κρίσης και την τολμηρή στάση απέναντι στις νέες προκλήσεις.

Και τρίτον, την αφοσίωση του πολιτικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας, στην αποστολή την οποία καλείται να φέρει εις πέρας.

Είναι λογικό να είμαστε αισιόδοξοι μετά τη χθεσινή ψηφοφορία. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή. Μίλησε ωραία, απλά, συγκροτημένα, με ενσυναίσθηση, σαν κανονικός άνθρωπος, αποφεύγοντας τα κλισέ, τις πολεμοχαρείς δηλώσεις προς την Τουρκία και τις εθνικιστικές εξάρσεις, στις οποίες μας έχουν συνηθίσει οι προκάτοχοί της. Εδειξε ότι στους διακοσμητικούς θώκους τα πρόσωπα έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αφού «χρωματίζουν» το αξίωμα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ευαισθησίες τους. Εκτός αυτού, έχει ωραίο γούστο στις μολυβοθήκες και στα διεθνή πρότυπα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή