Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα απωλειών αποδείχθηκε η χθεσινή για τα διεθνή χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ (και νωρίτερα στη Νοτιοανατολική Ασία) λόγω έντονων ανησυχιών για το πώς θα επηρεάσει η μετάδοση του κοροναϊού από την Κίνα την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς χθες οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωναν κάμψη 0,22% και 0,07% αντιστοίχως. O πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 έκλεισε με πτώση 0,71%.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αφήσει ως έχουν τα επιτόκιά της και να επανεξετάσει ενδελεχώς την πολιτική της υπό την καθοδήγηση της νέας προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ αποδυνάμωσε 0,25% το ευρώ προς το δολάριο στο 1,1063 δολάριο, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδά του από τις 9 Δεκεμβρίου 2019. «Ουσιαστικά, αυτό που λέει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ότι θα αξιολογήσει εκ νέου ορισμένα από τα κύρια εργαλεία που χρησιμοποιεί την τελευταία δεκαετία», παρατηρεί ο Mινχ Τρανγκ, αναλυτής της Silicon Valley Bank στην Καλιφόρνια.

Στη Wall Street, ο κλάδος που κυρίως επηρέασε δυσμενώς τον S&P 500 ήταν της παραγωγής καταναλωτικών αγαθών, διότι οι επενδυτές προσπαθούσαν να αντιληφθούν τον πιθανό αντίκτυπο του κοροναϊού. Στην περίπτωση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600 ο κλαδικός δείκτης των εταιρειών εξόρυξης και πρώτων υλών δημιούργησε καθοδικές πιέσεις, ακολουθώντας την πορεία των αντίστοιχων σε Σίδνεϊ, Σεούλ κ.λπ. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με – 0,85%, με – 0,65% ο CAC 40 στο Παρίσι, με – 0,94% ο DAX στη Φρανκφούρτη, ο FTSE MIB στο Μιλάνο δεν είχε μεταβολή από την Τετάρτη και ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με – 0,58%.

Η τιμή του «μαύρου χρυσού» υποχώρησε έως και κατά 3%, συνεχίζοντας τις απώλειές του, διότι οι επενδυτές στην αγορά αυτή ανησυχούν μήπως μία από τις επιπτώσεις της μετάδοσης του κοροναϊού είναι και η εξασθένηση της ζήτησης για πετρέλαιο. Η τιμή του αργού Νέας Υόρκης διαμορφώθηκε στα 55 δολάρια το βαρέλι με πτώση 3,1%, ενώ στο Λονδίνο το πετρέλαιο τύπου Brent είχε πτώση της τάξεως του 2,7%, στα 61,51 δολάρια το βαρέλι. Συνολικά μιλώντας, όσοι δραστηριοποιούνται στη διεθνή αγορά δείχνουν επιφύλαξη ως προς τις μετοχές, που τελούν υπό διαπραγμάτευση σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ σταθμίζουν τον κίνδυνο από την ασθένεια στον κλάδο των αερομεταφορών, του λιανεμπορίου και της ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή