Αντιπαράθεση για συνασπισμό δύο κομμάτων – Σήμερα η ψήφιση του εκλογικού νόμου

Αντιπαράθεση για συνασπισμό δύο κομμάτων – Σήμερα η ψήφιση του εκλογικού νόμου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δίνη έντασης και μετωπικών συγκρούσεων εισήλθε από χθες το πολιτικό σύστημα στη Βουλή, με επίκεντρο τον υπό ψήφιση σήμερα εκλογικό νόμο.

Η συνεδρίαση άνοιξε σε περιβάλλον οξύτητας, με το ΚΙΝΑΛ αρχικώς και τον ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια να καταθέτουν αιτήσεις αντισυνταγματικότητας για τη διάταξη εκείνη του ν/σ που προβλέπει ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ένας συνασπισμός κομμάτων που μπορεί να έρθει πρώτος σε προτίμηση των πολιτών δεν θα λάβει το «μπόνους» των επιπλέον εδρών στο Κοινοβούλιο. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης μίλησαν για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, πλην όμως η επιχειρηματολογία τους –και συνεπώς η ένσταση αντισυνταγματικότητας– απορρίφθηκε από τη γαλάζια πλειοψηφία, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για διάταξη «ασπίδα» έναντι ευκαιριακών και προβληματικών συνεργασιών.

Το επίμαχο άρθρο του ν/σ προβλέπει ότι ο συνασπισμός κομμάτων δεν θα μπορέσει να λάβει το μπόνους, στην περίπτωση κατά την οποία ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μικρότερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος. «Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο συνασπισμός διά του αριθμού των κομμάτων που τον αποτελούν», σημειώνεται στο νομοθέτημα.

«Είναι “φωτογραφία” η διάταξη αυτή ενδεχόμενης σύμπραξης κομμάτων που δεν μας αρέσει», σχολίασε ο κ. Ανδ. Λοβέρδος (ΚΙΝΑΛ).

«Μπορεί ένα κόμμα με 36,5% να πάρει το 60% των εδρών» αναρωτήθηκε σε υψηλούς τόνους ο Δημ. Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ), με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «αναλύουν» την ένστασή τους ως εξής: Συνασπισμός τριών κομμάτων με ποσοστό 60% δεν θα λάβει το μπόνους, αν το αυτόνομο κόμμα που ακολουθεί έχει ποσοστό 32%, καθώς ο μ.ό. για τα τρία κόμματα (30%) είναι μικρότερος της δύναμης του προαναφερόμενου αυτόνομου κόμματος.

«Οραματίζεστε συνασπισμούς καιροσκοπικούς με αποκλειστικό σκοπό να μη δώσετε στη χώρα κυβέρνηση», απάντησε ο υφυπ. Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος και υπενθύμισε ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα έκαναν χρήση ανάλογων νόμων για να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη.

Απευθυνόμενος δε ειδικότερα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε: «Η κυβέρνηση έφερε γραμμή γραμμή, λέξη λέξη τον νόμο που ίσχυε το 2008. Εισηγητής ήταν ο κ. Παυλόπουλος, τον οποίο μέχρι πριν από λίγες ημέρες βγαίνατε δημοσίως και τον υποστηρίζατε για να επανεκλεγεί. Αυτός ο άνθρωπος εισηγήθηκε τον νόμο και έρχεστε σήμερα και λέτε ότι οι διατάξεις του είναι αντισυνταγματικές».

Για «υποκρισία» κατηγόρησε τα κόμματα που διαμαρτύρονταν το ΚΚΕ διά του κ. Αθ. Παφίλη. «Εχετε καλπονοθευτικά συστήματα. Αρνείστε όλοι –και ο ΣΥΡΙΖΑ που κάνει τον καμπόσο– την απλή αναλογική», πρόσθεσε.

Η συνεδρίαση συνεχίζεται σήμερα (είχαν εγγραφεί 120 βουλευτές στον κατάλογο των ομιλητών) με τον Γ. Βαρουφάκη να υπενθυμίζει την πρόταση του κόμματός του για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή