Τιτλοποίηση δανείων άνω των 6 δισ. από την Εθνική μέσω του «Ηρακλή»

Τιτλοποίηση δανείων άνω των 6 δισ. από την Εθνική μέσω του «Ηρακλή»

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δάνεια άνω των 6 δισ. ευρώ θα τιτλοποιήσει η Εθνική Τράπεζα, κάνοντας χρήση εντός του α΄ εξαμήνου του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής». Η Εθνική, όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Παύλος Μυλωνάς, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου, δεν θα καταφύγει σε μοντέλο απόσχισης της μονάδας μη εξυπηρετούμενων δανείων (carve out), επιδιώκοντας να καλύψει τη ζημία που θα προκύψει από την τιτλοποίηση, από άλλες πηγές.

Μεταξύ αυτών είναι τα εφάπαξ κέρδη των 500 εκατ. ευρώ που εξασφαλίζει η ανταλλαγή των ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της μετά την ανάκληση του swap Titlos, με τίτλους 30ετούς διάρκειας που συμφώνησε πρόσφατα με τον ΟΔΔΗΧ, καθώς και άλλα έκτακτα κέρδη όπως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στόχος είναι μετά την τιτλοποίηση τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να περιοριστούν στα 5 δισ. ευρώ περίπου από 11,4 δισ. ευρώ που είναι σήμερα μετά και την ολοκλήρωση έξι συναλλαγών πωλήσεων κόκκινων δανείων. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα δεν θα βγει άμεσα στις αγορές για την έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, διευκρινίζοντας ότι δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

Χθες, η τράπεζα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης της Banca Romaneasca στην Export-Import Bank of Romania, επιτυγχάνοντας την αύξηση κατά περίπου 24 μονάδες βάσης του δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) του ομίλου.

Εθνική Ασφαλιστική

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΤΕ, δέσμευση της τράπεζας έναντι της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. και στη βάση αυτή δεν μπορεί να ματαιωθεί. Οπως άφησε να εννοηθεί η διοίκηση της Εθνικής, οι υποψήφιοι που έχουν προκριθεί για τη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών είναι τρεις και, όπως έχει γράψει η «Κ», πρόκειται για το CVC Capital Partners, τη Fosun και τον επενδυτικό όμιλο Varde Capital. Ο κ. Μυλωνάς διευκρίνισε ότι η διαδικασία των data rooms θα κλείσει έως τις 25 Φεβρουαρίου και οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν στα μέσα Μαρτίου, εκτιμώντας παράλληλα ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα προχωρήσει και ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το σενάριο της δημόσιας εγγραφής. Η διοίκηση της Εθνικής προσγείωσε ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, τις προσδοκίες για το τίμημα πώλησης, διευκρινίζοντας ότι η λογιστική αξία της εταιρείας, που ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ, δεν προσδιορίζει απαραίτητα και το ύψους του προσφερόμενου τιμήματος, που επηρεάζεται και από άλλες παραμέτρους, όπως το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων.

Η διοίκηση της τράπεζας αναμένει από την πλευρά της κυβέρνησης τη θεσμοθέτηση της οριστικής λύσης για το θέμα που εκκρεμεί με το ΛΕΠΕΤΕ, καθώς ο κ. Μυλωνάς τοποθέτησε το «όριο αντοχής» της Εθνικής Τράπεζας για ετήσιες καταβολές ως συμπληρωματική ασφαλιστική εισφορά στο ΛΕΠΕΤΕ το ποσό των 35 εκατ. ευρώ.

Εθελουσία έξοδος

Στο πλαίσιο της πολιτικής περιορισμού του κόστους η Εθνική σχεδιάζει νέο πρόγραμμα εθελουσίας εντός του 2020, το οποίο, όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, θα είναι και το τελευταίο και θα προβλέπει μικρότερα κίνητρα αποχώρησης.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου «τρέχει» και το πρόγραμμα εθελουσίας του 2019, το οποίο προσφέρει μέγιστο ποσό αποζημίωσης και μπόνους 170.000 ευρώ με στόχο να προστεθούν άλλοι 200 εργαζόμενοι στους 800 που έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή. Το νέο πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί εντός του έτους θα προβλέπει την αποχώρηση ισάριθμου προσωπικού. Σημειώνεται ότι το προσωπικό της Εθνικής έχει μειωθεί στους 8.000 εργαζόμενους έναντι 16.000 προ κρίσης.

Η ΕΤΕ διαθέτει σήμερα δίκτυο 390 καταστημάτων και, όπως εξήγησε ο κ. Μυλωνάς, «η τράπεζα σχεδιάζει να υιοθετήσει μοντέλο λειτουργίας με μικρότερο αριθμό εργαζομένων». Σήμερα, όπως είπε, σε κάθε κατάστημα απασχολούνται κατά μέσον όρο 10 εργαζόμενοι και ο στόχος είναι ο αριθμός να περιοριστεί στους 8 υπαλλήλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή