Με 151 ψήφους η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Με 151 ψήφους η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσεχή Πέμπτη εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση από την εθνική αντιπροσωπεία το νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ, το οποίο ανέβασε πρόσφατα κατακόρυφα τους τόνους αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αξιωμ. αντιπολίτευσης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να ζητεί το «πάγωμα» της συμφωνίας, που το περιεχόμενό της άρχισε να διαμορφώνεται επί των κυβερνήσεών του.

Για λόγους όχι μόνο πολιτικής ουσίας του νομοθετήματος και ειδικότερα της συγκεκριμένης συμφωνίας, αλλά και συνταγματικής τάξης, η συζήτηση θα είναι διευρυμένη, ενώ η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική. Δεδομένου ότι η υπό έγκριση αμυντική συμφωνία αφορά τις βάσεις και κατ’ επέκταση την παρουσία στρατιωτικής δύναμης άλλης χώρας επί ελληνικού εδάφους, ενεργοποιείται το άρθρο 27 παρ. 2 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο τέτοια νομοθετήματα πρέπει να τυγχάνουν της εγκρίσεως τουλάχιστον 151 βουλευτών. «Χωρίς νόμο που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην ελληνική επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη ούτε μπορεί να διαμένει σε αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή», είναι η συγκεκριμένη διάταξη του Συντάγματος.

Σχετικό έγγραφο αίτημα να ακολουθηθεί η συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία είχε υποβάλει το ΚΚΕ διά του κ. Αθ. Παφίλη, ενώ και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής κρίνει την εν λόγω διαδικασία ορθή. Ο πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στο θέμα υπενθύμισε ότι και για την αρχική σύμβαση του 1990, συνέχεια της οποίας θεωρείται η υπό κύρωση συμφωνία, ίδια διαδικασία είχε ακολουθηθεί.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή ο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την προαναφερθείσα ένσταση έναντι της επιλογής της κυβέρνησης να προωθήσει προς έγκριση τη συμφωνία, είχε δηλώσει «επιφύλαξη» για την Ολομέλεια. Υπέρ είχε ταχθεί το ΚΙΝΑΛ, κατά το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ και η Ελλ. Λύση είχε δηλώσει «επιφύλαξη».

Νωρίτερα την ίδια ημέρα αναμένεται να υπερψηφιστεί χωρίς «αναταράξεις» η έτερη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις προξενικές αρχές. Την ίδια στιγμή, πολλαπλασιάζονται για την αμέσως προσεχή περίοδο τα νομοσχέδια που θα τεθούν προς έγκριση, μεταξύ των οποίων είναι εκείνο το οποίο αφορά την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή