Δημοσκόπηση Pulse: Θετική αποτίμηση για Σακελλαροπούλου, χειρισμούς με Τουρκία

Δημοσκόπηση Pulse: Θετική αποτίμηση για Σακελλαροπούλου, χειρισμούς με Τουρκία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στήριξη της πλειοψηφίας στις βασικές κυβερνητικές επιλογές αλλά και στην πρόθεση ψήφου επιβεβαιώνει η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Λίγα μόλις 24ωρα μετά την εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, η πλειονότητα των πολιτών βλέπει θετικά τη νέα Πρόεδρο. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα πώς αξιολογείτε την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 58% απαντά «σίγουρα ή μάλλον θετικά», ενώ το 31% λέει «σίγουρα ή μάλλον αρνητικά». Η κ. Σακελλαροπούλου έχει την υψηλότερη δημοφιλία μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. – ποσοστό 73% και μετά του ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 66%. Θετικά την κρίνει και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (53%). Πολύ υψηλό είναι το ποσοστό που δηλώνει «ανησυχία» για τα ελληνοτουρκικά, καθώς φτάνει το 62%, σε αντίθεση με μόλις το 16% που ανησυχεί από «λίγο έως καθόλου». Το υψηλότερο πάντως ποσοστό ανησυχίας εκδηλώνεται στις τάξεις των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (66%), πολύ υψηλό όμως είναι και στα άλλα κόμματα: 61% ΚΙΝΑΛ και 59% ΣΥΡΙΖΑ. Η ανησυχία της πλειονότητας μεταφράζεται και σε συσπείρωση γύρω από την κυβερνητική παράταξη. Συγκεκριμένα, το 55% θεωρεί πως η κυβέρνηση λαμβάνει τις σωστές ή μάλλον τις σωστές αποφάσεις γύρω από τα ελληνοτουρκικά.  Αντίθετα, το 36% κρίνει πως οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι προς τη λάθος κατεύθυνση.

Αντίθετα, στο ζήτημα του προσφυγικού οι θετικές γνώμες είναι οριακά μεν, κάτω από την πλειοψηφία δε. Συγκεκριμένα, το 49% θεωρεί πως η κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση, το 39% στη λάθος ή μάλλον λάθος και το 12% «δεν ξέρει ή δεν απαντά».

Ενδιαφέρουσες είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα πώς αξιολογούν οι Ελληνες πολίτες τη στάση ξένων χωρών στα ελληνοτουρκικά. Τις περισσότερες αρνητικές γνώμες με μεγάλη διαφορά λαμβάνει η Γερμανία, καθώς το 76% κρίνει αρνητικά τη στάση της. Αρνητικά κρίνουν οι πολίτες και τη στάση της Ε.Ε. σε ποσοστό 64%, ενώ μόλις το 23% διάκειται θετικά. Οσον αφορά τις ΗΠΑ, το 55% κρίνει τη στάση της υπερδύναμης αρνητικά, ενώ το 31% θετικά. Τελείως διαφορετική είναι η άποψη των Ελλήνων για τη στάση της Γαλλίας με το συντριπτικό 67% να βλέπει θετικά την αντίδραση του Παρισιού και μόλις το 18% αρνητικά.

Ολα τα παραπάνω καταλήγουν στο τελικό θετικό ισοζύγιο για την κυβέρνηση σε παράσταση νίκης, πρόθεση ψήφου και καταλληλότητα για πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. προηγείται με 12,5%: λαμβάνει 38% έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ25 με 3%. Στο 8,5% είναι οι αναποφάσιστοι. Τέλος, στην παράσταση νίκης η Ν.Δ. προηγείται με 47 μονάδες: 66% έναντι 19%, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 18 μονάδες –44% έναντι 26%– του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή