Συμφωνία Γαλλίας – ΗΠΑ για εξεύρεση διεθνούς λύσης στον ψηφιακό φόρο

Συμφωνία Γαλλίας – ΗΠΑ για εξεύρεση διεθνούς λύσης στον ψηφιακό φόρο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία κατέληξαν χθες Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να κινήσουν άμεσα τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ με θέμα την εκ νέου θέσπιση διεθνών κανόνων σχετικά με τη διασυνοριακή φορολόγηση ψηφιακών ομίλων. Τα σχετικά ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρινό Λε Μερ, επισημαίνοντας ότι σε συνεργασία με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν άφησαν κατά μέρος τη διαφωνία τους με αφορμή τον γαλλικό ψηφιακό φόρο και επικεντρώθηκαν στο πώς θα διασφαλιστεί μία ευρύτερη διεθνής συμφωνία το 2020, ώστε να προβλεφθεί ένας ελάχιστος φορολογικός συντελεστής κερδών. Υπό το πρίσμα της συνδιάσκεψης του ΟΟΣΑ την προσεχή εβδομάδα, συνέταξαν μια σειρά προτάσεων για την πρώτη αναθεώρηση των διεθνών φορολογικών κανόνων από τη δεκαετία του 1920 και μετά.

Αυτές θα υποβληθούν στη συνδιάσκεψη και στους εκπροσώπους των 137 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. «Είναι καλά νέα, διότι περιορίζεται ο κίνδυνος επιβολής αμερικανικών κυρώσεων σε γαλλικά προϊόντα και αυξάνονται οι πιθανότητες να δοθεί μια διεθνούς εμβέλειας λύση στην επιβολή φόρου επί των εσόδων των ψηφιακών ομίλων», υπογράμμισε ο Μπρινό Λε Μερ.

Σημειώνεται πως ο Ανχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, επί σειράν ετών αναζητούσε λύση στο πώς θα διαμορφωθεί ένα συναινετικό πλαίσιο για την επιβολή ψηφιακού φόρου και τώρα αυτό επιταχύνεται. Μιλώντας σε πάνελ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός μαζί με τον Λε Μερ, ο Γκουρία εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει προσχέδιο συμφωνίας έως τον Ιούλιο. Εν τω μεταξύ και η Βρετανία και η Ιταλία σκέφτονται ή ήδη θέτουν σε εφαρμογή φόρο επί των ψηφιακών ομίλων, αν και προκρίνουν σωστότερη μια διεθνή προσέγγιση. Τέλος, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι τονίζει στο CNBC πως «εμείς θα προχωρήσουμε με τη φορολογία, αν δεν υπάρξει διευθέτηση σε παγκόσμιο πλαίσιο», προσθέτοντας ότι θα συμβάλει στο να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή