Ενισχύονται οι ελληνογαλλικές οικονομικές σχέσεις

Ενισχύονται οι ελληνογαλλικές οικονομικές σχέσεις

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναβάθμιση των ελληνογαλλικών οικονομικών σχέσεων αποβλέπει η Γαλλία, τόνισε χθες ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ, μιλώντας για το επενδυτικό φόρουμ που πραγματοποιείται στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Θέλουμε να συντροφεύσουμε την κυβέρνηση στο ταξίδι» της ανάπτυξης, είπε ο κ. Μεζονάβ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα. Το φόρουμ, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», έρχεται, σύμφωνα με τον κ. Μεζονάβ, την κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να δείξει η ελληνική κυβέρνηση τις προσπάθειες που κάνει για την ανάπτυξη και να διαπιστώσουν οι γαλλικές εταιρείες τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα.

«Είναι η στιγμή να ανέβουμε κατηγορία, να αλλάξουμε ταχύτητα», είπε ο Γάλλος πρέσβης, αναφέροντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι μακρόχρονες, με τη Γαλλία να διατηρεί την 7η θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών. «Είναι η αυγή μιας περιόδου ενίσχυσης των σχέσεών μας», είπε.

Πέντε Ελληνες υπουργοί και τέσσερις υφυπουργοί θα λάβουν μέρος στο φόρουμ, στο οποίο, όπως εξήγησε ο Λοράν Τουιγέ, πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, που το διοργανώνει, αναμένεται να συμμετάσχουν συνολικά 100 επιχειρήσεις, 70 γαλλικές, μεταξύ των οποίων οι Suez, Credit Agricole, Societe Generale, Delhaize και 30 που θα συνοδεύουν την ελληνική αποστολή. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το επιμελητήριο σχεδιάζει να δώσει συνέχεια με ένα καθαρά επιχειρηματικό φόρουμ στην Αθήνα, της μορφής B2B (Business to Business), όπου θα συμμετάσχουν Γάλλοι επιχειρηματίες προκειμένου να ενημερωθούν για τις προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα. Eνέργεια, υποδομές και μεταφορές είναι οι κλάδοι που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη Γαλλία, σύμφωνα με τον Γάλλο πρέσβη, που σημείωσε οτι στους τομείς αυτούς, μεταξύ άλλων, γαλλικές εταιρείες συμμετέχουν σε διαγωνισμούς «και ελπίζω να επιλεγούν από την κυβέρνηση».

Ακόμη, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον τομέα της άμυνας και στο σχέδιο για την πώληση φρεγατών. Το φόρουμ –όπως και η επίσκεψη Μητσοτάκη– πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά θέματα, στα οποία η Γαλλία έχει κρατήσει υποστηρικτική στάση προς τις ελληνικές θέσεις. «Οι θέσεις Μακρόν είναι ξεκάθαρες», είπε χθες ο κ. Μεζονάβ, σημειώνοντας ότι «εμείς δηλώσαμε παρόντες στο αίτημα της κυβέρνησης να είμαστε εδώ, στο πλευρό της». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε δύο θέματα, στο μεταναστευτικό, όπου η Γαλλία υποστήριξε την Ελλάδα σε θέματα διαχείρισης, σε αντίθεση με την πλειοψηφία της Ε.Ε., και στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, λέγοντας ότι η Τουρκία πήρε πρωτοβουλίες εκμετάλλευσης σε ζώνες που δεν είναι δικές της και υπέγραψε μνημόνιο που ορίζει εκ νέου τα υδάτινα σύνορα στην περιοχή.

Το φόρουμ θα ανοίξουν με ομιλίες τους οι δύο υπουργοί Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ και Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ θα πάρουν μέρος επίσης οι υπουργοί Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, καθώς και οι υφυπουργοί Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης και Βιομηχανίας Νίκος Παπαθανάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή