Ο πρόεδρος των μπέργκερ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιος θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει σατανικό. Αλλά και τι άλλο να σκεφτεί, όταν η κυβέρνηση Τραμπ επιλέγει την ημέρα των 56ων γενεθλίων της τέως Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, για να ανακοινώσει ότι θα αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με τα σχολικά γεύματα· καταργώντας ουσιαστικά το πρόγραμμα της κυβέρνησης Ομπάμα και προσωπικό στοίχημα της συζύγου του, το οποίο ήταν προσανατολισμένο σε μια πιο ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή για τους μαθητές των σχολείων της Αμερικής. 

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, εδώ και καιρό πίεζε προς αυτήν την κατεύθυνση το λόμπι τροφίμων που από την αρχή είχε αντιδράσει σε όσα εφαρμόστηκαν επί θητείας Μπαράκ Ομπάμα και προέβλεπαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά στις κουζίνες των σχολείων. Οι πιέσεις όπως φαίνεται απέδωσαν καρπούς και η υπηρεσία Τροφίμων και Διατροφής ανέλαβε να κάνει πράξη το διατροφικό «όραμα» της νέας κυβέρνησης, που θα αφορά 99.000 σχολεία και περίπου 30 εκατομμύρια μαθητές.

Η Μισέλ Ομπάμα είχε πραγματοποιήσει μεγάλη καμπάνια στην προσπάθειά της να αλλάξει διατροφικές συνήθειες στα Αμερικανάκια, να τα εμπνεύσει να περιορίσουν τα μπέργκερ και τις πίτσες και να υιοθετήσουν μια πιο ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Ο αγαπημένος της βιολογικός λαχανόκηπος στον Λευκό Οίκο είχε γίνει το «γραφείο» της. Συχνά φωτογραφιζόταν εκεί να φυτεύει λαχανικά, να σκάβει και να ξεχορταριάζει. Υποδεχόταν παιδιά από σχολεία και τους μιλούσε για την αξία της υγιεινής διατροφής και της άσκησης, αφοσιώθηκε με πάθος και συνέπεια στον σκοπό της.

Η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας της κυβέρνησης Τραμπ δέχθηκε μεγάλη κριτική μετά τις ανακοινώσεις. Απάντησε με το επιχείρημα ότι με τις νέες προτάσεις επιτρέπει στα σχολεία να έχουν «μεγαλύτερη ευελιξία». Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό, μάλλον είναι εύκολο να το φανταστούμε.

Το junk food επιστρέφει στα θρανία. Ετοιμα γεύματα, πίτσες, μπέργκερ, τηγανητές πατάτες, τρόφιμα θερμιδογόνα, πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, ζάχαρη, όλα αυτά που επί της ουσίας λατρεύουν να τρώνε τα περισσότερα παιδιά, θα έχουν τη μερίδα του λέοντος στα σχολεία της χώρας, που διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή