ΑΤΖΕΝΤΑ

Τα αστικά τοπία, στα όρια της ψευδαίσθησης, του Φώτη Κλογέρη

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ενα από τα έργα του εικαστικού Φώτη Κλογέρη από την ατομική έκθεσή του στον «Τεχνοχώρο» (Λεμπέση 12, μετρό Ακρόπολη).

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η εμβάθυνση στο αστικό τοπίο, τα τελευταία χρόνια, γεννά διαρκώς νέες προσεγγίσεις και ερμηνείες, που πολύ πιθανόν στο μέλλον να είναι χαρακτηριστικές της δικής μας εποχής, ως ανάγκη, ως αφετηρία. Η έκθεση ζωγραφικής του Φώτη Κλογέρη (Fotis Kllogjeri) στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος (Λεμπέση 12, κοντά στο Μουσείο Ακρόπολης) είναι η προσωπική θεώρηση του καλλιτέχνη στο πολύσημο θέμα της αστικής τοπιογραφίας. Με τίτλο «Αστική εντροπία», ο Φώτης Κλογέρης προχωράει τον εικαστικό προβληματισμό του δίνοντας μια υποκειμενική και πολλαπλώς ενδιαφέρουσα διάσταση στην κουλτούρα του άστεως με έναν τρόπο που αποκλίνει από την παραστατικότητα, χωρίς να την αποκρούει. Τα έργα του Φώτη Κλογέρη, ενός καλλιτέχνη συνεπούς και ανήσυχου, ακολουθούν συνήθως αυτή την τομή ανάμεσα στην αναπαράσταση και στην αφαίρεση και οργανώνουν το βλέμμα πάνω στις συντεταγμένες μιας διαρκούς ροής. Το στοιχείο της μεταβολής, είτε από διάθλαση είτε από παραμορφωτική παρέμβαση, ορίζει ένα αστικό τοπίο το οποίο, ακριβώς επειδή δεν εικονοποιεί ευθέως, εγγράφεται με τρόπο ανάγλυφο στη συνείδηση.

Η αισθητική γλώσσα του Φώτη Κλογέρη μοιάζει διαρκώς εξελισσόμενη και –συνειδητά ή όχι– ταιριάζει στην ανάγνωση του αστικού πολιτισμού και των συνηχήσεών του. Τα έργα στην «Αστική εντροπία» είναι έργα που απηχούν ένα μητροπολιτικό περιβάλλον, περισσότερο διαισθητικά και συνειρμικά παρά με σαφές περίγραμμα, παραμένουν ωστόσο εντός του πλαισίου μιας ορισμένης παραστατικότητας. Οπως αναφέρει ο εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος: «Επίγονος μιας πλούσιας παράδοσης ελληνικής αστικής τοπιογραφίας, ο Φώτης Κλογέρης διακρίνεται για την αποτύπωση της κίνησης, την έκρηξη χρώματος, τη συνθετική δεινότητα και μια αφαιρετική προσέγγιση στις πανοραμικές απόψεις δρόμων και κτιρίων, στον θόρυβο και στην κίνηση της πόλης και στη μη ευθεία απεικόνιση ανθρώπου, αλλά περισσότερο του κινητικού αποτυπώματός του και της αίσθησης του θορύβου της πόλης». Και πράγματι, τα έργα του Φώτη Κλογέρη ορίζονται από αυτό ακριβώς το αποτύπωμα της αστικής εμπειρίας.

Είναι η εμπειρία του άστεως και όχι το ίδιο το άστυ που φαίνεται να τον ενδιαφέρει περισσότερο. Το αποτύπωμα, η συνδήλωση, ο απόηχος, η ψευδαισθητική θέα, η οφθαλμαπάτη και η σχεδόν παραληρηματική απόδοση της διαρκούς κίνησης, που μπορεί να είναι και εσωτερική. Είναι εσωτερικά τα αστικά τοπία του Φώτη Κλογέρη, γι’ αυτό και η ανάγκη της πιστής αναπαράστασης υποχωρεί. Με ωραίο χρώμα και πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης, τα έργα του Φώτη Κλογέρη ορίζουν ένα προσωπικό βλέμμα στην κουλτούρα του άστεως (διάρκεια έως 1η Φεβρουαρίου).

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ