Πόλεμο στη Δικαιοσύνη κήρυξε η Πολωνία

Πόλεμο στη Δικαιοσύνη κήρυξε η Πολωνία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολωνική κυβέρνηση μάλλον διέβη τον Ρουβίκωνα στη διαμάχη της με τους δικαστές της χώρας. Η σύγκρουση της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας με τη δικαστική κλιμακώθηκε έντονα μετά την ψήφιση νόμου από το Κοινοβούλιο, ο οποίος προβλέπει ουσιαστικά ότι θα διώκονται ποινικά και πειθαρχικά δικαστές που συμμορφώνονται με αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου της Πολωνίας. Πρόκειται για ωμή προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) να ελέγξει τη δικαστική εξουσία.

Το βράδυ της Πέμπτης, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε πως είναι αντισυνταγματικός ο νόμος που ψηφίστηκε την ίδια ημέρα από το Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον οποίον είναι παράνομο για οποιονδήποτε δικαστή να αμφισβητεί τη νομιμότητα των διορισμών που κάνει η κυβέρνηση στο Εθνικό Συμβούλιο για τη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για όργανο που ελέγχει άμεσα το PiS από το 2015 και μετά, το οποίο επιβλέπει τον διορισμό, την εξέλιξη και τον πειθαρχικό έλεγχο όλων των Πολωνών δικαστικών. «Πρόκειται περί ακραίας κλιμάκωσης από την πολωνική κυβέρνηση. Δεν διαθέτει άλλα επιχειρήματα, οπότε καταφεύγει στην ωμή δύναμη», εξήγησε στον Guardian o Μάρτσιν Μάτζακ, καθηγητής Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

Πολωνοί υπουργοί αντέδρασαν οργισμένα στην απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, υποστηρίζοντας πως οι δικαστές δεν εκπροσωπούν το έθνος. «Δεν δίνω δεκάρα για αυτούς τους 60 καθηγητές, διότι εγώ βρίσκομαι στο πλευρό των Πολωνών», υποστήριξε ο υφυπουργός Γιάνους Κοβάλσκι μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Αψηφά και την Ε.Ε.

Η κλιμάκωση της κρίσης αναμένεται να οδηγήσει σε νέα σύγκρουση της πολωνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ). Τον περασμένο Νοέμβριο, το ΔΕΕ είχε κρίνει ότι ανήκει στη δικαιοδοσία του πολωνικού ανωτάτου δικαστηρίου η κρίση της νομιμότητας στελέχωσης του Εθνικού Συμβουλίου για τη Δικαιοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι πλέον, το πολωνικό Κοινοβούλιο αψηφά όχι μόνο το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, αλλά και το ΔΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή