Χρήματα για το προσφυγικό ζητεί ο Ερντογάν

Χρήματα για το προσφυγικό ζητεί ο Ερντογάν

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. H Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε χθες στον Τούρκο πρόεδρο ότι η Γερμανία θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή σπιτιών για τους πληθυσμούς προσφύγων από το Ιντλίμπ της Συρίας, που κατευθύνονται προς την Τουρκία, και ότι θα στηρίξει την τουρκική ακτοφυλακή στο έργο της καταπολέμησης της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων. Η καγκελάριος επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη χθες, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, η οποία είχε γίνει στο πλαίσιο της διάσκεψης για την εκτόνωση των εντάσεων στη Λιβύη. «Αν δεν αποκατασταθεί η ηρεμία το ταχύτερο δυνατό, η ατμόσφαιρα χάους στη Λιβύη θα επηρεάσει όλη τη λεκάνη της Μεσογείου», δήλωσε χθες ο Ερντογάν. «Είναι σημαντικό να πιέσουμε τον πραξικοπηματία Χαφτάρ και τους υποστηρικτές του. Η ένταση των επιθέσεων εναντίον κατοικημένων περιοχών στην Τρίπολη και ο βομβαρδισμός του αεροδρομίου Μιτίγκα μας έδειξε ποιος είναι με την πλευρά της ειρήνης και ποιος είναι με τον πόλεμο και τα δάκρυα», προσέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Ελπίζουμε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα κάνει τα λάθη που έκανε στη Συρία», κατέληξε.

«Δεν έμεινε τίποτα»

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε επιπλέον χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Στην Τουρκία έχουν εισρεύσει 6 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτόν, αλλά ο Ερντογάν σημείωσε ότι τα 3 δισ. δόθηκαν απευθείας σε ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα άλλα 3 δισ. σε τουρκικές μη κυβερνητικές οργανώσεις. «Στον τουρκικό προϋπολογισμό δεν έμεινε τίποτα», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ η καγκελάριος απάντησε ότι «τα χρήματα πήγαν απευθείας για την υποστήριξη των προσφύγων».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει το Ιντλίμπ λόγω των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων για την ανακατάληψη της πόλης από την κυβέρνηση της Δαμασκού, φθάνει τις 400.000. Πολλοί ζουν σε σκηνές, ενώ τουρκικές οργανώσεις κατασκευάζουν 10.000 κατοικίες, στη χρηματοδότηση των οποίων συμφώνησε να συμβάλει χθες η καγκελάριος Μέρκελ. «Δεν χρειαζόμαστε μόνο σπίτια. Χρειάζονται σχολεία, υπηρεσίες, κανονικές πόλεις», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, περιγράφοντας για μια ακόμη φορά το αίτημά του για δημιουργία «υγειονομικής ζώνης» σε νυν κουρδικές περιοχές στο εσωτερικό της Συρίας, στην οποία θα στεγαστούν πρόσφυγες από άλλα σημεία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή