Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή κατατέθηκε χθες το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Προβλέπει τη σύσταση εθνικού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, αναβάθμιση του συστήματος πρόληψης και εθελοντισμού, ενώ αναδιοργανώνεται και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, στόχος του νομοσχεδίου είναι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου, ευέλικτου και αποτελεσματικού πλαισίου αντιμετώπισης των ολοένα αυξανόμενων φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, που θα εγγυάται την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η βασική καινοτομία του νομοσχεδίου αφορά τη σύσταση εθνικού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων εποπτευόμενου από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, ενώ συστήνεται εθνική βάση δεδομένων κινδύνων, απειλών και απωλειών καταστροφών.

Ιδρύεται μόνιμο επιστημονικό συμβούλιο Πολιτικής Προστασίας, με στόχο να συμβάλει στη διασύνδεση με την επιστημονική κοινότητα, ενώ συστήνονται κέντρα επιχειρήσεων σε καθεμιά από τις 13 Περιφέρειες.

Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση εξάλλου θα έχει στο εξής αναβαθμισμένο ρόλο στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Δημιουργείται θέση συντονιστή σε κάθε περιφέρεια, ο οποίος θα είναι αποκλειστικά ο υπεύθυνος για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και θα προΐσταται όλων των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών.

Το νέο σχέδιο νόμου δίνει ιδιαίτερη σημασία και στην πρόληψη μέσω της δημιουργίας επιτελικής δομής ΕΣΠΑ Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να είναι δυνατή η απορρόφηση κονδυλίων από εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου εισάγονται ρυθμίσεις για τη λειτουργία των εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας και στο τρίτο περιγράφονται λεπτομερώς οι τρόποι αναδιοργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στο νομοσχέδιο πάντως περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αφορούν τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, με πιο χαρακτηριστική τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή