Ναυάγησε η εξαγορά της Praxia από την Παγκρήτια

Ναυάγησε η εξαγορά της Praxia από την Παγκρήτια

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ναυάγησε το σχέδιο εξαγοράς της Praxia από την Παγκρήτια Τράπεζα. Οι δύο τράπεζες βρίσκονταν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις από τα μέσα Δεκεμβρίου. Ωστόσο, χθες η κρητική τράπεζα ανακοίνωσε πως «ολοκληρώθηκε το due diligence (…) χωρίς οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία».

Η Παγκρήτια Τράπεζα συνεχίζει αυτόνομα το επιχειρηματικό της σχέδιο, καταλήγει η ανακοίνωση, δείχνοντας πως είναι οριστική η διακοπή των διαπραγματεύσεων. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ζητήσει από την Praxia να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έως το τέλος Δεκεμβρίου και με δεδομένη την απροθυμία του Μπομπ Ντάιμον που μέσω του Atlas Merchant Capital ελέγχει το 100% της να συμμετάσχει σε αυτή, η τράπεζα στράφηκε σε άλλους ενδιαφερόμενους. Καθώς όλες οι συστημικές αρνήθηκαν, μπήκε σε συζητήσεις με τη Viva Wallet, την οποία ενδιέφερε κυρίως η τραπεζική άδεια της Praxia. Γι’ αυτό προσέφερε 20 εκατ. ευρώ με ταυτόχρονη συρρίκνωση του προσωπικού.

Στις διαπραγματεύσεις Viva – Praxia μπήκε σφήνα η Παγκρήτια, η οποία βρήκε στο deal την ευκαιρία να αποκτήσει άμεσα τεχνολογική υποδομή που έχει αναπτύξει η Praxia. Εν τω μεταξύ, η τελευταία κατήγγειλε τις συμβάσεις των 180 εργαζομένων από τους 230 υπαλλήλους που απασχολούσε συνολικά, σταματώντας με αυτό τον τρόπο να «καίει» κεφάλαια.

Είναι άγνωστο τι εμπόδισε τη συμφωνία μεταξύ της Praxia και της Παγκρήτιας. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν δεδομένο, ωστόσο, ότι η Viva Wallet θα επανέλθει. Από τη μια θέλει διακαώς να αποκτήσει την τραπεζική άδεια κι από την άλλη είναι οικονομικά ισχυρότερη για να ολοκληρώσει το εγχείρημα. Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου, ύψους 70 εκατ. ευρώ, την οποία κάλυψε εξ ολοκλήρου το βρετανικό private equity fund Hedosophia.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή