ΚΟΣΜΟΣ

Καταπέλτης το κατηγορητήριο για Τραμπ

A.P.

Μία εκ των «διαχειριστών» της πρότασης καθαίρεσης, η Δημοκρατική βουλευτής της Καλιφόρνιας Ζόι Λόφγκρεν, αγορεύει ενώπιον της Γερουσίας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το κατηγορητήριο κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξέθεσαν με λεπτομέρειες οι Δημοκρατικοί κατήγοροι στη δίκη για την καθαίρεσή του, υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος καταχράσθηκε όσο κανένας προκάτοχός του την εξουσία, παρασυρμένος από την «εντελώς ψευδή ουκρανική θεωρία», την οποία προώθησε ο δικηγόρος του Τραμπ, Ρούντι Τζιουλιάνι.

Οι Δημοκρατικοί επρόκειτο να ολοκληρώσουν χθες το βράδυ τις αγορεύσεις τους, εστιάζοντας στη δεύτερη κατηγορία, που αφορά την παρακώλυση της έρευνας του Κογκρέσου. Η νομική ομάδα του Τραμπ αναμένεται να εγκαινιάσει τις αγορεύσεις σήμερα, κάτι που προκάλεσε την αγανάκτηση του ίδιου του προέδρου, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Οπως όλα δείχνουν, οι δικηγόροι μου θα αναγκαστούν να αρχίσουν το Σάββατο, στην τηλεοπτική ζώνη γνωστή ως “Κοιλάδα του Θανάτου”».

Οι κατήγοροι υποστήριξαν ότι ο Τραμπ καταχράσθηκε την προεδρική εξουσία προς ίδιον όφελος, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου 2020, παρότι ανώτατοι αξιωματούχοι του FBI και των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας προειδοποιούσαν δημόσια ότι η θεωρία της ουκρανικής ανάμειξης στις εκλογές του 2016 ήταν εσφαλμένη. «Ο πρόεδρος Τραμπ επεδίωξε την πραγματοποίηση έρευνας γύρω από ψευδή θεωρία», είπε ο επικεφαλής της παραπομπής του Τραμπ, Δημοκρατικός βουλευτής Ανταμ Σιφ. Ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του, ο Σιφ απηύθυνε συναισθηματικά φορτισμένη έκκληση στους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές να αναλογιστούν τη σοβαρότητα των κατηγοριών κατά του Τραμπ, ο οποίος ζήτησε τη βοήθεια της Ουκρανίας ώστε να ερευνήσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τζο Μπάιντεν και του γιου του στην Ουκρανία, απειλώντας το Κίεβο με κατακράτηση της αμερικανικής αμυντικής βοήθειας σε περίπτωση άρνησης. Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, που έχουν ήδη εκφράσει την κόπωσή τους από τη μακρόσυρτη διαδικασία, υπεραμύνθηκαν των πράξεων του Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι η παραπομπή έχει πολιτικά κίνητρα.

Οι Δημοκρατικοί κατήγοροι πρόβαλαν χθες σύντομο βίντεο του τότε βουλευτή και σημερινού γερουσιαστή της Βόρειας Καρολίνας Λίντζι Γκρέιαμ, ο οποίος εμφανίζεται να δηλώνει κατά τη διάρκεια της παραπομπής του προέδρου Μπιλ Κλίντον, το 1999, ότι η διαδικασία καθαίρεσης ενός προέδρου δεν προϋποθέτει την τέλεση αδικήματος. Η υπερασπιστική ομάδα του Τραμπ υποστηρίζει ότι η δίκη εις βάρος του είναι παράνομη, καθώς οι κατήγοροι δεν έχουν αποδείξει ότι ο πρόεδρος διέπραξε κάποιο αδίκημα.

Οι περισσότεροι γερουσιαστές παρέμειναν στα έδρανά τους, όπως προβλέπει ο κανονισμός, παρότι πολλοί από αυτούς εκδήλωναν την πλήξη τους με χασμουρητά και επιτόπιες γυμναστικές ασκήσεις για να καταπολεμήσουν τις κράμπες. Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους γερουσιαστές να καταπολεμήσουν την ανία, ο Ρεπουμπλικανός επικεφαλής της Επιτροπής Αντικατασκοπείας της Γερουσίας, Ρίτσαρντ Μπερ, μοίραζε φορητούς ανεμιστήρες, μπαλάκια κατά του στρες και άλλα παιχνίδια στους συναδέλφους του.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ